ISBN:
9789463821704 (ebook) 9789463821421 (paperback)
Aantal pagina's:
360
Verschijningsdatum:
13/04/2021

De gruwelijke waarheid over China’s machtshonger en de genocide op minderheden.

‘De hele wereld moet weten wat er in de kampen gebeurt en wat de partij nog allemaal van plan is.’ In de Chinese provincie Xinjiang staan honderden gevangenissen en strafkampen. Ze zijn gebouwd om Oeigoeren en Kazachen op te sluiten en hen te beroven van hun identiteit en hun geloof. De omstandigheden zijn er onmenselijk.

De etnisch Kazachse arts Sayragul Sauytbay groeide op in Xin jiang. Jarenlang stond ze aan het hoofd van verschillende kleuterscholen, totdat ze op een dag in een strafkamp verdween. Daar moest Sauytbay haar medegevangenen de Chinese taal, cultuur en politiek bijbrengen. Daarbij wist ze toegang te krijgen tot zeer geheime informatie. Na een jaar in de hel lukte het haar te ontsnappen. Uiteindelijk kreeg ze asiel in Zweden. Haar leven is tot op de dag van vandaag in gevaar: zij wordt voortdurend bedreigd door de Chinese geheime dienst.

Dat heeft haar er niet van weerhouden haar schokkende verhaal te doen. Kroongetuige is een even moedig als adembenemend ooggetuigenverslag uit de grootste goelag van onze tijd, waarin inmiddels miljoenen Oeigoeren en Kazachen werden opgesloten. Een waarschuwing voor de onheilspellende macht en ambities van China.

‘Sayragul Sauytbay is een onwaarschijnlijk dappere vrouw. Kroongetuige een noodzakelijk boek.’ – Jan Stevens, De Morgen

 

Lees hier alvast een fragment van Kroongetuige

 

In de media

Bespreking van Kroongetuige in het Nederlands Dagblad: ‘Een moedig verhaal dat bijdraagt aan het politieke debat.’ 6 mei 2o21.

Interview met Sayragul Sauytbay in het Algemeen Dagblad: ‘Bedreigde auteur blijft schrijven over etnische zuivering in China: “Het gaat om het lot van miljoenen mensen”.’ 12 april 2021.

 

Sayragul Sauytbay spreekt op Human Rights Day 2020


"Een indringend boek van een dappere vrouw."

- De Groene Amsterdammer

"Na dit boek kun je niet meer je ogen sluiten voor wat er in China gebeurt."

- Het Financieele Dagblad

"Een schokkend verslag uit de eerste hand over wat de Chinese autoriteiten liever in het verborgene houden."

- Medisch contact

Over de auteur

Sayragul Sauytbay

Sayragul Sauytbay (1976) woont tegenwoordig met haar gezin in Zweden. In 2020 werd ze onderscheiden met de prestigieuze International Women of Courage Award voor haar buitengewone moed en in 2021 met de International Nuremberg Human Rights Award voor het onder de aandacht brengen van schendingen van de mensenrechten van etnoreligieuze minderheden in China.

Foto © …

Meer over deze auteur

Alexandra Cavelius

Alexandra Cavelius is een freelance schrijver en journalist. Ze publiceerde in bekende tijdschriften en schreef diverse succesvolle politieke non-fictie boeken, waaronder de bestseller Die Himmelsstürmerin, de autobiografie van de Oeigoerse politiek activiste Rebiya Kadeer, die verschillende keren werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Meer informatie over de auteur:  www.alexandracavelius.de

Foto © Regina Recht

Meer over deze auteur