ISBN:
9789460034428 (hardcover) 9789460034336 (ebook)
Aantal pagina's:
960
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
08/12/2016

Leven en lot is een meesterlijk, breed opgezet epos over de verschrikkingen van de Russische Tweede Wereldoorlog en de slag om Stalingrad, naar het voorbeeld van Tolstojs Oorlog en vrede. Vasili Grossman is een schrijver die in geen enkele ideologie meer gelooft, maar elk van zijn hopeloos in het leven verstrikte personages het voordeel van de twijfel geeft.

De lezer leeft mee met Mostovskoj, de bejaarde bolsjewiek van het eerste uur die in Duitse krijgsgevangenschap even hard vasthoudt aan zijn onbuigzame overtuigingen als aan zijn leven; met Ljoedmila, de vitterige echtgenote van hoofdpersoon Viktor Strum, die nadat haar zoon gestorven is haar man, dochter en moeder verwaarloost; en met Nikolaj Krymov, de doorgewinterde partijfunctionaris die de hypocrisie en de terreur van de partij pas begint te doorzien als hij er zelf het slachtoffer van wordt.

Grossman beschrijft op onvergetelijke wijze het leven van gewone, bange mensen die door de staat en hun tijd – het ‘lot’ – verleid worden tot allerlei kleine, banale vormen van verraad.

Bijna een halve eeuw na Grossmans dood werd Leven en lot eindelijk internationaal ontdekt, en unaniem onthaald als een meesterwerk.

 

In de media:

Leven en lot besproken door Laura van Baars in Letter&Geest van Trouw: ‘[…] een van de beste boeken over de Tweede Wereldoorlog’ 15 maart 2020.


"Leven & lot is mijn bijbel als het gaat om het kwaad te begrijpen. Het is een van de weinige boeken die ik regelmatig herlees en telkens ontdek ik er iets nieuws in. "

- Michiel Krielaars in NRC Handelsblad

Over de auteur

Vasili Grossman

Vasili Semjonovitsj Grossman (Berditsjev 1905 – Moskou 1964) ontwikkelde zich van mijningenieur tot succesvol Sovjetauteur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog reisde hij als journalist met het Rode Leger mee en rapporteerde over de gevechten aan het Oostfront. Zijn veelgelezen, niets verhullende ooggetuigenverslagen bezorgden hem grote populariteit. Zijn latere werk, waarin hij met diezelfde openheid schreef over …

Meer over deze auteur