ISBN:
9789463820028 (paperback) 9789463820035 (ebook)
Aantal pagina's:
376
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
18/08/2019

Voor de moeders van verdwenen jongeren in Argentinië was het in de jaren zeventig moeilijk om te protesteren. Maar elke donderdag liepen ze langs de overheidsgebouwen met hoofddoeken waarop ze hun namen hadden geborduurd. Zo voerden ze actie, met naald en draad als wapen. Mary, Queen of Scots stond in zestiende-eeuws Engeland onder huisarrest. Haar brieven werden gecensureerd. Toch wist ze geheime boodschappen over te brengen aan de buitenwereld: via haar borduurwerk.

Levensdraden strekt zich uit van middeleeuws Frankrijk tot naoorlogs Nederland, van een krijgsgevangenkamp in Singapore tot een familiezolder in Schotland, van de politieke propaganda van het tapijt van Bayeux en soldaten uit de Eerste Wereldoorlog met PTSS tot de kaarten die meisjes in de Nieuwe Wereld naaiden. Het is een kroniek van identiteit, protest, herinnering, macht en politiek, meesterlijk verteld aan de hand van de geschiedenis van mannen en vrouwen die, dwars door de eeuwen en over continenten heen, de taal van naald en draad hebben gebruikt om hun stem te laten horen, zelfs in de moeilijkste omstandigheden.

Levensdraden is een even fascinerend als ontroerend boek over de grote sociale, emotionele en politieke betekenis van handwerk.

 

Bekijk de video van Dior over de kracht van naaiwerk, geïnspireerd op Levensdraden van Clare Hunter:

 

In de media:

Recensie van Levensdraden in het blad van Vrouwen van Nu: ‘Nooit beseft dat de punt van een naald zoveel uitdrukkingskracht heeft.’ Februari 2020.

Bespreking van Levensdraden op de website van textielplus door Chris Reinewald: ‘Leest als een lapjesdeken.’ 13 november 2019.

Levensdraden besproken op metdeneusindeboeken, 3 oktober 2019.

Interview met Clare Hunter over Threads of Life in The Bookseller: ‘Interweaving stories from her own life with historical examples, Clare Hunter’s non-fiction début reframes needlework as a powerful and political medium’, 23 november 2018.


"Betoverend en geweldig."

- The Herald

"Een meeslepend en prachtig geschreven verhaal over hoe gemarginaliseerde mensen door de geschiedenis heen de taal van naaien, borduren en textiel hebben gebruikt om hun verwaarloosde verhalen te vertellen."

- The Bookseller

Over de auteur

Clare Hunter

Clare Hunter is textielkunstenaar en -curator. Zij schreef deze unieke geschiedenis met een grote kennis van een ambacht dat al te vaak over het hoofd is gezien of vergeten.

(Foto © Mel Lewis)

Meer over deze auteur