ISBN:
9789463822787 (ebook) 9789463822411 (paperback)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans

Awraham Sjalom Soetendorp werd geboren in de oorlog. De eerste twee jaar van zijn leven bracht hij door op een onderduikadres. Op zijn 25ste begon hij, als jongste rabbijn van Nederland, met ‘het werk van vrede en hoop’. In de media groeide hij uit tot de stem van liberaal-joods Nederland.

Aan de vooravond van zijn tachtigste verjaardag blikt hij terug. Hij deelt de belangrijkste inzichten die hij opdeed in een rijk en bevlogen leven, dat getekend werd door de oorlog en de gevolgen daarvan. Hij zag veel en vaak onmogelijk te dragen verdriet om zich heen. Waar het om gaat, betoogt hij, is dat verdriet en woede uiteindelijk niet de overhand krijgen, maar dat de balans doorslaat naar hoop en optimisme.

Maar wat betekent een moedig en hoopvol leven, voor jezelf en voor de ander? Levenslessen van een rabbijn is een bezield, wijs en noodzakelijk boek over liefde, ankering, over breken en helen, over verzet, verzoening en een goed geweten.


"Winnaar Beste Theologische Boek 2023"

-

"Er is geen enkel excuus om dit boek niet te lezen [...] Soetendorps levensverhaal komt als geroepen, ook los van de recente, omstreden berichten over hoe schrikbarend weinig de jongere generaties nog zouden (willen) weten van wat zich tachtig jaar geleden in Europa heeft afgespeeld. Hij zal u inspireren om daarvoor te blijven nadenken en vertellen, aan uw (klein)kinderen, op scholen [...] Daarnaast heeft u met dit boek een toegankelijke inleiding in wat voor hem de essentie van het hedendaagse (liberale) jodendom is en hoe dat metterdaad kan bijdragen aan in elk geval de hoop op een rechtvaardige, vreedzame en duurzame wereld. "

- Trouw

"Op iedere pagina is de intense betrokkenheid van Soetendorp op het leven en op de toekomst te proeven. [...] Deze levenslessen van een rabbijn vormen een kostbaar kleinood."

- NieuwWij

"Leclaire laat hem tegen je praten alsof hij tegenover je zit"

- Happinez

Over de auteur

Awraham Soetendorp

Awraham Soetendorp (1943) is emeritus rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag. Hij heeft zich zijn leven lang ingezet voor een rechtvaardiger wereld. Zo was hij onder andere president van de Europese Regio van de Wereld Unie van Progressief Jodendom, vicevoorzitter van het Global Forum of Spiritual and Parliamentary Leaders en oprichter van …

Meer over deze auteur

Annemiek Leclaire

Annemiek Leclaire (1969) werkt als journalist voor Vrij Nederland, NRC en Flow. Daarnaast heeft ze een gesprekspraktijk voor zingevingsvragen.

Foto © Bob Bronshoff

Meer over deze auteur