ISBN:
9789460034572 (ebook) 9789460034565 (paperback)
Aantal pagina's:
498
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
07/09/2017

Albert Steinberg, verbonden aan een instituut dat conflicten en oorlogen onderzoekt, werkt al jaren aan een boek over de moord op Theo van Gogh. Dan wordt hij door toedoen van zijn geheimzinnige collega Vanter plotseling geconfronteerd met zijn eigen turbulente familiegeschiedenis. In een ingenieus spel van heden en verleden wordt de lezer via Steinbergs voorouders – diamantbewerkers in de negentiende eeuw – meegesleept naar de oprichting en ondergang van de Arbeiders Vereeniging voor Lijkverbranding, en naar de firma Asscher, die in opdracht van de Engelse koning de grootste diamant ter wereld moet zien te kloven en te slijpen.

Zijn zoektocht brengt Steinberg niet alleen naar de container waarin jarenlang de nalatenschap van Theo van Gogh lag opgeborgen, maar ook naar München, waar het proces plaats vindt tegen de bejaarde kampbewaker Iwan Demjanjuk, de laatste oorlogsmisdadiger uit de nazitijd die nog kan worden berecht. Terwijl Steinbergs familiedrama zich ontvouwt en de verschrikkingen van Sobibór herleven, komt ook zijn privéleven terecht in een maalstroom van aangrijpende ervaringen.

Leviathan of Het hart in de steen is een spectaculaire en veelomvattende roman, waarin verbeelding en rauwe realiteit, familiegeschiedenis en historische gebeurtenissen elkaar afwisselen en waarin de langzaam opgebouwde spanning de lezer tot aan de laatste letter in de greep houdt.

Geraadpleegde literatuur hier


"Dit panoramische meesterstuk heeft mij dit jaar het meest geïmponeerd"

- Pieter Waterdrinker

"Spannend, vernuftig en mooi van taal"

- Maarten 't Hart

"Een geweldig boek. Meeslepend, interessant, gevoelig, en ’t steekt met alle verhaallijnen erg goed in elkaar. Leviathan is een facetachtige, geslepen roman, en hoe passend! Kortom, ik overhandig je hierbij mijn Jongstra-award, for what it’s worth. "

- Atte Jongstra

"Geweldig geschreven, fantastisch verteld, eminent taalgebruik."

- prof. H.L. Wesseling

"Ondanks je weerzin tegen het jodendom als religie heb je toch maar een prachtige joodse roman geschreven."

- prof. Pieter van der Horst

"Een goed geschreven, interessante roman."

- Nederlands Dagblad

Over de auteur

Max Pam

Max Pam (1946) publiceerde eerder onder meer Leviathan of Het hart in de steen, De herenclub, De armen van de inktvis, Het bijenspook, Ketter en geest en de bestseller Het ravijn.

Foto: © Kors de Bruin

Twitter Max Pam / Leviathan of het hart in de steen:

Tweets by maxlpam

Meer over deze auteur