ISBN:
9789460038976 (paperback) 9789460039003 (ebook)
Aantal pagina's:
352
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
28/08/2018

Uitvinder-arts Willem Johan Kolff (1911-2009) is een van de belangrijkste medische pioniers die Nederland heeft voortgebracht. Hij deed wat niemand voor hem had gedurfd: machines gebruiken om menselijke organen te vervangen. Direct na de Tweede Wereldoorlog, na moeilijke experimenten buiten het zicht van de bezetter, redde hij als eerste ter wereld een nierpatiënt het leven met een kunstmatige nier van worstenvel, rubberslangen, een naaimachinemotor, een waterpomp van een T-Ford, aluminium uit een neergeschoten vliegtuig en een waterbak van een pannenbouwer.

Tijdens de oorlog redde hij honderden dwangarbeiders, onder wie verzetsmensen en Joden, uit handen van de Duitsers, bijvoorbeeld door ze ziek te houden, te laten ontsnappen, te verstoppen of administratie te vervalsen. In 1950 vertrok Kolff met zijn gezin naar de Verenigde Staten waar hij na de kunstnier ook nog een hart-longmachine en het kunsthart ontwikkelde en uitgroeide tot de mondiale vader van de kunstorganen. Vier keer werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de Geneeskunde, de enige prijs die hij nooit zou ontvangen. Inmiddels zijn anderen verder gegaan met zijn erfenis, en binnenkort is zelfs de draagbare kunstnier een feit.

In De man die miljoenen levens redde vertelt Herman Broers het enerverende levensverhaal van deze fascinerende pionier, een arts, uitvinder, verzetsman en idealist die successen kende, maar ook grote persoonlijke offers bracht in een levenslange strijd om mensen op het randje van de dood terug te brengen naar een vreugdevol en menswaardig bestaan.

 

Bekijk hier de Tedx Talk van de wetenschapper Clemens van Blitterswijk over regeneratieve geneeskunde, waarin hij dokter Kolff en de kunstnier bespreekt.

 

In de media:

Andere Tijden wijdde een uitzending aan Willem Kolff, met Herman Broers. Kijk de uitzending hier terug.

Recensie van De man die miljoenen levens redde in Mare: ‘De ontembare uitvinder’, 15 november 2018.

Recensie van De man die miljoenen levens redde in De ingenieur: ‘Ingenieur in hart en nieren,’ oktober 2018.

Interview met Herman Broers bij Radio NPO 1 Focus, beluister het hier: ‘Lezen in het donker met Herman Broers’.

Recensie van De man die miljoenen levens redde in Trouw: ‘Het leven van kunstnier uitvinder Willem Kolff is stof voor een speelfilm’, 29 september 2018.

Recensie van De man die miljoenen levens redde in EOS Wetenschap: ‘Biografie van een pionier’, oktober 2018.

Bespreking van De man die miljoenen levens redde in Medisch Contact‘Uitvinder kunstnier krijg biografie’, 6 september 2018.

Herman Broers was te gast bij Met het oog op morgen: ‘De heldendaden van arts en uitvinder Willem Kolff,’ 27 augustus 2018.


"Willem Kolffs biografie laat zich lezen als een spannende Netflixserie."

- Trouw

"Het verhaal van Kolff leest als een roman."

- EOS Wetenschap

"Herman Broers bezit de gave om zowel over personen als over technieken en medische wetenschap in begrijpelijke taal te schrijven."

- De ingenieur

"De betrekking tussen Herman Broers en Kolff is interessant en diepgaand."

- Medisch Contact