ISBN:
9789460039140 (ebook) 9789460039843 (paperback)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
03/11/2014

Als ergens op de wereld een crisis uitbreekt, zoals op dit moment in Oekraïne en Syrië, wordt achter de schermen door vele landen en instituties op allerlei niveaus overleg gevoerd en een enorme hoeveelheid werk verricht. Wat komt er allemaal bij zoiets kijken? Hoe kan overleg bijdragen aan vrede en wie heeft daarin een doorslaggevende stem in de internationale gemeenschap?

Dit heet moderne diplomatie: overleg op hoog niveau wordt afgewisseld met ontmoetingen met strijders in het veld. Oud-diplomaat en crisismanager Pieter Feith weet er alles van. In Met het oog op vrede voert hij de lezer langs zijn belevenissen in dienst van Buitenlandse Zaken, de NAVO en de Europese Unie. Hij onderhandelde over de hele wereld met gijzelnemers en gewapende opstandelingen over hun aspiraties, hun eisen en uiteindelijk hun bereidheid om de wapens in te ruilen voor politieke winst. Hij probeerde het vertrouwen te winnen op Atjeh en ook op de Balkan, waar gewapende conflicten diepe sporen hebben nagelaten. Hij hielp mee met de totstandkoming van de jongste staat van Europa, Kosovo.

Op basis van zijn ervaringen en een scherpe analyse van de internationale gebeurtenissen van de afgelopen decennia probeert Feith lessen te trekken uit de geschiedenis van de diplomatie.


"Over het bekleden van bestuurlijke functies in conflicthaarden namens internationale organisaties is weinig bekend. Daarom alleen al is het welkom dat de topdiplomaat jonkheer Pieter Feith de pen ter hand heeft genomen. Prettig is dat Feith nergens klaagt over de ontberingen die hij ongetwijfeld moet hebben doorstaan. "

- Elsevier