ISBN:
9789460039478 (paperback) 9789460039669 (ebook)
Aantal pagina's:
288
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
26/02/2019

Op 7 oktober 2019 bestaat KLM honderd jaar, en volgens de huidige regels zou ze dan pas het predicaat Koninklijk mogen aanvragen. Als echte ‘start-up’ verkreeg de luchtvaartmaatschappij deze bijzondere eer echter al een maand voor haar officiële oprichting in september 1919. Een unicum in de tijd dat vliegtuigjes nog van hout en linnen waren, geen passagiers vervoerden en dicht bij de grond vlogen. Maar de geestdriftige KLM-oprichters hadden met hun vooruitziende blik en grote plannen de aandacht van de jonge koningin Wilhelmina getrokken.

Inmiddels is de onderneming een van de grootste werkgevers van Nederland. Hoe heeft KLM zich een eeuw lang weten te handhaven aan de top van de burgerluchtvaart, terwijl de concurrentie steeds feller werd? Welke mensen gaven telkens opnieuw vorm en impulsen aan de KLM?

In dit boek volgt Ron Wunderink de hoofdrolspelers. Via de verhalen van de mannen aan de top tot piloten, stewardessen en grondpersoneel beleven we de spanningen, tegenslagen, avonturen en de nooit ophoudende ambitie om de wereld te veroveren. Wunderink heeft acht van de twaalf president-directeuren van nabij meegemaakt en had inzage in vele persoonlijke archieven. Zo weet hij een fascinerende biografie te schrijven van de honderdjarige KLM, van boardroom tot cockpit, die leest als een roman.

Lees hier een fragment uit Met KLM de wereld rond.

In de media:

Ron Wunderink te gast bij Spraakmakers op Radio 1, ‘Feest bij KLM: vliegmaatschappij is een eeuw oud‘, 28 juni 2019.

Ron Wunderink te gast bij Tijd voor MAX, 12 maart 2019. Klik hier om de uitzending terug te kijken. 

Interview met Ron Wunderink over Met KLM de wereld rond bij KopGroep Bibliothekenmaart 2019. 

Voorpublicatie van Met KLM de wereld rond op MT: ‘Zo veranderde KLM de bedrijfscultuur in de jaren 80‘, 25 februari 2019.

Podcast: Ron Wuderink te gast bij Jörgen Raymann in het radioprogramma Ask me anything van BNR Nieuwsradio, 19 februari 2019.


"'... een opmerkelijk ingetogen boek, zonder valse borstklopperij. [...] Wunderink heeft oog voor politiek en beeldvorming.'"

- NRC Handelsblad

Over de auteur

Ron Wunderink

Ron Wunderink werkte 43 jaar voor KLM, waarvan de laatste 22 jaar als senior vice-president corporate communications. Daarnaast schreef hij een serie thrillers voor de AVRO en de Franse televisie.

Foto ©: Thesi Geesink

Meer over deze auteur