ISBN:
9789463821544 (ebook) 9789463821445 (paperback)
Aantal pagina's:
280
Verschijningsdatum:
09/02/2021

Politiek begint met idealen. Maar al te vaak eindigt ze met onbevredigende compromissen, gesloten onder druk van partijbelangen, lobbyisten, veranderlijke kiezers, mediadruk en smalle financiële marges. Ondertussen nemen de ongelijkheid en de onvrede toe, stokt de emancipatie van allerlei groepen, raken gelijke kansen voor iedereen uit beeld, groeien de extremen en dendert het neoliberalisme voort. Hoe die ontwikkeling te stoppen? En vooral: kan dat nog via de politiek?

Jet Bussemaker barstte van de idealen toen ze de politiek inging. Maar als Kamerlid voor de PvdA, staatssecretaris en ten slotte minister, stootte zij regelmatig haar neus en zag mooie plannen verzanden. En intussen werd de kloof met de burger almaar groter.

In Ministerie van Verbeelding legt Bussemaker op openhartige wijze rekenschap af van haar politieke carrière en trekt ze belangrijke lessen voor de toekomst. Ze pleit voor een creatieve, flexibele overheid met een hart, een overheid die zich niet blindstaart op bureaucratische cijfers, maar die haar burgers houvast biedt in complexe tijden. Het blijft niet bij een visie alleen, helder en overtuigend schetst ze de stappen om die te verwezenlijken.

Ministerie van Verbeelding is een uniek, meeslepend en belangwekkend boek van een politica die haar idealen nooit heeft verloren.

 

 

Bekijk hier het interview met Jet Bussemaker bij het Rotterdamsch Leeskabinet:

 

 

In de media

Vier sterren voor Ministerie van Verbeelding in de Volkskrant: ‘Nuchter en zonder rancune blikt oud-minister Jet Bussemaker terug op haar tijd in de politiek in een buitengewoon integer boek.’ 19 februari 2021.

Jet Bussemaker te gast bij BNR Nieuwsradio en NPO Radio 1 Spraakmakers, 9 februari 2021.

Interview met Jet Bussemaker in Het Parool: ‘In haar politieke memoires breekt Bussemaker een lans voor jongeren: die betalen de hoogste prijs.’ 8 februari 2021.

Interview met Jet Bussemaker in Nouveau: ‘Ik denk dat we moeten gaan nadenken over leven met onzekerheden.’ 3 februari 2021.


"Jet Bussemaker schrijft persoonlijk, verhelderend en buitengewoon integer over haar jaren in Den Haag."

- de Volkskrant

Over de auteur

Jet Bussemaker

Jet Bussemaker is hoogleraar Beleid, Wetenschap en maatschappelijke Impact aan de Universiteit Leiden en het LUMC. Ze is tevens voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Eerder was ze staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en  minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

 

Foto: © John Bakker Fotografie & Film

Meer over deze auteur