Zo’n tweeënhalf miljoen Nederlanders, geboren tussen 1955 en 1965, worden gerekend tot de ‘verloren generatie’. Zij groeien op met de onbevangenheid en overvloed van de jaren zeventig, maar zien zich, als ze in de jaren tachtig van school of de universiteit komen, geconfronteerd met een allesbeheersende recessie en massawerkloosheid. Er lijkt geen toekomst. ‘No Future’ is ineens het grimmige nieuwe adagium.
In het fascinerende Na de revolutie beziet Jan Konst, geboren in 1963 in een Utrechts middenklassegezin, zijn jeugd tegen de achtergrond van de historische en sociale ontwikkelingen van die tijd. Welke ervaringen deelt hij met de vijftigers en zestigers van nu, en wat voor effect hebben die gehad? Wat betekenen de ontzuiling en de herijking van traditionele rolpatronen voor de opgroeiende tieners van de jaren zeventig? Wat is het levensgevoel in de nieuwbouwwijken van toen? Hoe is het om geboren te worden in een tijd van individualisering en materiële welvaart, om vervolgens te ontdekken dat er voor jou misschien wel geen plaats is?
Gelukkig is het met de meesten uiteindelijk goed gekomen. Het predicaat ‘verloren’ zullen tegenwoordig nog maar weinig mensen van deze generatie op zichzelf betrekken. Maar in de opvolger van zijn bestseller De wintertuin gaat Jan Konst terug naar de tijd dat de toekomst er nog niet zo rooskleurig uitzag. Vanuit het perspectief van de jongeren van destijds schetst hij een prachtig en zeer herkenbaar beeld van een generatie en van een decennium dat het aanzien van Nederland blijvend zou veranderen.
Meer zien van Jan Konst? Kijk dan op jankonst.com of volg Jan Konst op Instagram voor een prachtig tijdsbeeld van de jaren zeventig!
In de media
- Bespreking in Binnenlands Bestuur: ‘Een mooi gecomponeerd geheel. Konst vervlecht zijn levensverhaal met de belangrijkste historische, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen van de jaren zestig, zeventig en tachtig.’ Maart 2022.
- Bespreking in Nederlands Dagblad: ‘Na de revolutie is heel toegankelijk geschreven en geeft een persoonlijk en veelzijdig beeld van de jaren waarin de verloren generatie groot werd.’ 14 januari 2022.
- Bespreking in Historisch Nieuwsblad: ‘Konst schrijft aanstekelijk en vol flair over een tijd die ver weg lijkt.’ 21 december 2021.
- Recensie door Ariejan Korteweg in de Volkskrant: ‘Jan konst portretteert zijn eigen generatie, die te laat geboren dacht te zijn. ★★★★’ 16 december 2021.
- Bespreking in Reformatorisch Dagblad: ‘Jan Konst schrijft over zijn jeugdjaren in Utrecht.’ 9 december 2021
- Interview met Jannetje Koelewijn in NRC Handelsblad: ‘Ik behoor tot de meest geprivilegieerde van de twintigste eeuw’ 4 december 2021.
- Na de revolutie besproken in De groene Amsterdammer: ‘De aarzelende generatie.’ 1 december 2021.
- Bespreking op Historiek.nl: ‘Een feest van herkenning.’ 16 november 2021.
- Interview met Jan Konst in Elsevier Weekblad: ‘Nederland is vaak te snel, Duitsland te traag’ 11 november 2021.
- Bespreking in de Baarnsche Courant: ‘Het kleine Baarnse leven.’ 29 oktober 2021
- Voorpublicatie op Historiek.nl: ‘Een paranormale priester in Baarn.’ 7 oktober 2021.
- Interview met Jan Konst in Trouw: ‘De wereld is écht een andere geworden.’ 6 oktober 2021.
- Interview met Jan Konst in Het Parool: ‘De term “Verloren Generatie‘ is misleidend. Mijn generatie heeft het bijzonder goed voor elkaar, daar is niks ‘verloren’ aan.’ 6 oktober 2021.
- Jan Konst te gast bij NPO Radio 4 De ochtend van vier met Margriet Vroomans, 5 oktober 2021.
- Interview met Jan Konst in De Telegraaf: ‘Na de revolutionaire 68’ers waren wij maar saaie, gezeglijke braverikken.’ 2 oktober 2021.
- Jan Konst te gast op NPO Radio 1 Nieuwsweekend met Mieke van de Weij en Peter de Bie, 2 oktober 2021.
Jan Konst over Na de revolutie