ISBN:
9789463822008 (ebook) 9789463821803 (paperback)
Aantal pagina's:
280
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
05/10/2021

Zo’n tweeënhalf miljoen Nederlanders, geboren tussen 1955 en 1965, worden gerekend tot de ‘verloren generatie’. Zij groeien op met de onbevangenheid en overvloed van de jaren zeventig, maar zien zich, als ze in de jaren tachtig van school of de universiteit komen, geconfronteerd met een allesbeheersende recessie en massawerkloosheid. Er lijkt geen toekomst. ‘No Future’ is ineens het grimmige nieuwe adagium.

In het fascinerende Na de revolutie beziet Jan Konst, geboren in 1963 in een Utrechts middenklassegezin, zijn jeugd tegen de achtergrond van de historische en sociale ontwikkelingen van die tijd. Welke ervaringen deelt hij met de vijftigers en zestigers van nu, en wat voor effect hebben die gehad? Wat betekenen de ontzuiling en de herijking van traditionele rolpatronen voor de opgroeiende tieners van de jaren zeventig? Wat is het levensgevoel in de nieuwbouwwijken van toen? Hoe is het om geboren te worden in een tijd van individualisering en materiële welvaart, om vervolgens te ontdekken dat er voor jou misschien wel geen plaats is?

Gelukkig is het met de meesten uiteindelijk goed gekomen. Het predicaat ‘verloren’ zullen tegenwoordig nog maar weinig mensen van deze generatie op zichzelf betrekken. Maar in de opvolger van zijn bestseller De wintertuin gaat Jan Konst terug naar de tijd dat de toekomst er nog niet zo rooskleurig uitzag. Vanuit het perspectief van de jongeren van destijds schetst hij een prachtig en zeer herkenbaar beeld van een generatie en van een decennium dat het aanzien van Nederland blijvend zou veranderen.

 

Meer zien van Jan Konst? Kijk dan op jankonst.com of volg Jan Konst op Instagram voor een prachtig tijdsbeeld van de jaren zeventig!

 

In de media

Voorpublicatie op Historiek.nl: ‘Een paranormale priester in Baarn.’  7 oktober 2021.

Interview met Jan Konst in Trouw: ‘Mijn eigen leven is, net als dat van ieder ander, in principe triviaal en onbetekenend. Een manier om het interessanter te maken, is laten zien dat jouw ervaringen ook de ervaringen van anderen zijn. Je kunt laten zien: hé, het is niet zo bijzonder, zo ongewoon wat er in mijn leven gebeurt. Het staat voor de tijd.’ 6 oktober 2021. 

Interview met Jan Konst in Het Parool: ‘[De term] ‚Verloren Generatie‘ is misleidend. Mijn generatie heeft het bijzonder goed voor elkaar, daar is niks ‘verloren’ aan. Wij kregen die titel omdat we kind waren in de zorgeloze jaren zeventig en volwassen werden in de jaren tachtig. Tijdens de crisis, enorme werkloosheid, de aidsepidemie angst voor kernwapens en een grote woningnood.’ 6 oktober 2021. 

Interview met Jan Konst in De Telegraaf: ‘Stuk voor stuk hadden wij het gevoel te laat geboren te zijn. Verdorie, al die hippe sixties-dingen – de flowerpower, de Kabouters, Woodstock – waren voorbij. Na de revolutionaire 68’ers waren wij maar saaie, gezeglijke braverikken.’ 2 oktober 2021.

 

Jan Konst over Na de revolutie

 


Over de auteur

Jan Konst

Jan Konst (1963) is literatuurwetenschapper en hoogleraar Nederlandse literatuur aan de Freie Universität Berlin. Hij woont en werkt al meer dan twintig jaar in Berlijn. Eerder schreef hij het succesvolle De wintertuin. Een Duitse familie in de lange twintigste eeuw (10.000 exx.).

Meer over deze auteur