ISBN:
9789463823494 (ebook) 9789463823142 (paperback)
Aantal pagina's:
352
Uitgever:
balans

‘Een schitterend, hoopvol boek, precies wat we nu nodig hebben.’ – Rutger Bregman

Voel je je angstig, machteloos en verward over de toekomst van onze planeet? Niet het einde van de wereld van Hannah Ritchie zorgt ervoor dat je op een andere manier naar onze grootste klimaatproblemen gaat kijken – en naar de oplossing daarvan.

We worden gebombardeerd met sombere berichten die ons vertellen dat de aarde uitgeput raakt, dat de vissen uit de oceanen gaan verdwijnen, dat we maar geen kinderen meer moeten krijgen. Maar in het briljante en hoopvolle Niet het einde van de wereld laat datawetenschapper Hannah Ritchie zien dat er een heel ander beeld ontstaat als we uitzoomen. We hebben namelijk al zoveel en zo snel vooruitgang geboekt bij de aanpak van de klimaatproblematiek, dat het ernaar uitziet dat we voor het eerst in de geschiedenis in staat zijn werkelijk duurzaam met de aarde om te gaan.

Op basis van de meest recente research zet dit boek vol praktische tips en verhelderende illustraties zo ongeveer alle doemscenario’s in een ander licht. Van de deugden van lokaal geproduceerd voedsel tot leven op het platteland, van de gevaren van overpopulatie tot plastic en palmolie: Ritchie biedt inzicht in wat werkt, wat niet, en waar we ons als eerste op moeten richten om een duurzame planeet te kunnen achterlaten voor de generaties na ons.

De problemen zijn groot. Maar ze zijn oplosbaar. We zijn niet gedoemd. We zijn in staat iedereen een betere toekomst te bieden. Laten we die kans waarmaken.

 

In de media

Lees de voorpublicatie van Niet het einde van de wereld bij De Correspondent

Lees het interview met Hannah Ritchie in Trouw>


"De opwarming van de aarde blijft niet beperkt tot 1,5 graad. Dat is slecht nieuws, maar tegelijkertijd zijn er ook veel hoopvolle signalen, constateert Hannah Ritchie, hoofd onderzoek bij 'Our World in Data'. "

- de Volkskrant

"'Niet het einde van de wereld' van Hannah Ritchie staat boordevol kille cijfers, maar het is een hartverwarmend boek: wees dolblij dat u hier en nu leeft!"

- EW Magazine

"Een goed leesbaar boek boordevol zinvolle informatie."

- Grootouders voor het klimaat

Over de auteur

Hannah Ritchie

Hannah Ritchie (1993) is senior researcher Global Development aan de Universiteit van Oxford. Ze is ook als hoofdonderzoeker verbonden aan het invloedrijke online Our World in Data. Haar werk verschijnt regelmatig bij de BBC, in WIRED, The New York Times, de Economist en de Financial Times.

Foto © Angela Catlin

Meer over deze auteur