ISBN:
9789463823029 (ebook) 9789463822657 (paperback)
Aantal pagina's:
231

‘Dit was het dus. Mijn leven. Iedereen kon verder, behalve ik, want ik ging dood. Als je scheidde, kon je nog eens verliefd worden. Als je huis afbrandde, kon je het herbouwen. Als je failliet ging, kon je opnieuw beginnen. Maar uit de dood herrees niemand. Het was de ultieme uitsluiting.’

Als Hiske Dibbets hoort dat ze kanker heeft met een slechte prognose, staat alles plotseling op scherp. In shock stopt ze met werken. Ze laat haar testament opmaken en trouwt met haar vriend. Ze begint aan een chemobehandeling. Samen met familie en vrienden probeert ze er het beste van te maken. Maar hoe moet je leven als je agenda ineens gevuld is met scans, onderzoeken en chemokuren? Als je weet dat je leven vermoedelijk niet meer zo lang zal duren?

Nuchter en met een scherp oog voor surrealistische situaties beschrijft ze wat haar overkomt na de diagnose. Na de eerste schok wordt ze over vallen door herinneringen en brengt ze haar leven in kaart. Welke inzichten geeft de ziekte haar? Hoe moet ze zich verhouden tot de dood? En wat moet ze met een conflict uit het verleden dat nog niet is opgelost?

Niet niks is een openhartig, aangrijpend en toch ook humoristisch verslag van wat het betekent om te leven met een ongeneeslijke ziekte. Het overkomt veel mensen, maar toch is het nog altijd onbekend terrein. Een ding is duidelijk: leven met de dood op je hielen is niet niks.


"Het boek van Hiske Dibbets over haar ziekte en naderende dood voldoet aan alle eisen van het genre, zonder dat het vervelend wordt. Dat komt door de goede opbouw, onderkoelde humor en onopgesmukte taal."

- de Volkskrant

"Een indrukwekkend nuchtere getuigenis van een ziekteproces."

- Trouw

"Een rauw boek: soepel geschreven en ontluisterend eerlijk."

- Het Parool

"Een boek als de zang van een merel."

- HP/De Tijd
Leesfragment

Leesfragment ‘Niet niks – Een jaar met de dood op mijn hielen’

[…]

 

Mijn vader wilde langskomen. Hij had iets belangrijks te bespreken. Hij was nog maar een paar keer op bezoek geweest in ons nieuwe huis. Kort nadat wij het hadden gekocht, twee jaar geleden, was hij een keer komen kijken.

‘Mooie plek, maar ik denk niet dat ik nog eens kom,’ had hij destijds …

Lees dit bericht

Over de auteur

Hiske Dibbets

Hiske Dibbets (1966) schreef eerder de verhalenbundel Droomkeuken en de romans De gifmengster en De honger.

Foto © Daya Cahen

Meer over deze auteur