ISBN:
9789463820332 (paperback) 9789463820349 (ebook)
Aantal pagina's:
352
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
13/08/2019

Als er niemand thuis is en het binnen helemaal stil lijkt, als alles is afgewassen en opgeruimd, zelfs als de vloeren glanzend schoon zijn, dan nog is ons huis een onvoorstelbare wildernis. Bioloog Rob Dunn introduceert in dit boek de bijna 200.000 diersoorten die met ons samenleven, van de motten in de klerenkast en de schimmels in de kelder tot de bacteriën op het aanrecht. We zijn nooit alleen thuis.

Maar dat wil niet zeggen dat we zijn omringd door louter ongedierte en ziektekiemen. Integendeel. De meeste van onze huisgenoten zijn juist goed voor ons. Bovendien houden ze over het algemeen de gevaarlijkere soorten buiten de deur. Uitgerekend door onze eigen schoonmaakwoede krijgen die laatste vaak de kans.

Met veel enthousiasme en op humoristische toon wijst Dunn ons overtuigend op het nut van alle dieren in ons huis en vertelt hij wonderbaarlijke verhalen over kevertjes, spinnen en alle geleedpotige schepsels die in onze afvoer leven.

Na het lezen van dit meeslepende boek vol historische en wetenschappelijke feiten zul je nooit meer op dezelfde manier kijken naar dat vreemde wonderland van exotisch en onverwacht leven: je eigen huis.

In de media

Recensie van Nooit alleen thuis door Marianne Offereins in NVOX, het tijdschrift van de Nederlandse Vereniging van het Onderwijs in de Natuurwetenschappen: ‘Dunn vertelt met veel enthousiasme en op humoristische wijze.’ januari 2020.

Bespreking in Het Friesch Dagblad, 16 november 2019: ‘Nooit alleen thuis is een heerlijk optimistisch boek in tijden dat de natuur vooral als lastpak wordt gezien.’

Bespreken van Nooit alleen thuis in de Volkskrant/De Gids, 15 november 2019.

Bespreking op S-blog, 28 oktober 2019.

Bespreking in de Standaard van 18 oktober 2019.

Bespreking bij Haasblog, 8 oktober 2019.

Bespreking in Stretto – Magazine voor kunst, geschiedenis en muziek, 25 augustus 2019.

Bespreking in Trouw, 21 augustus 2019.

Bespreking als boek van de maand op New Scientist, ‘Onvermoede huisgenoten‘, 25 juni 2019.


"Een geweldig goed en grappig boek [...] Wat het zo overtuigend maakt is het gevoel van verwondering en genot over allerlei schepsels en allerlei soorten wetenschap."

- Los Angeles Review of Books

"[Rob Dunn is] de David Attenborough van de huiselijke sfeer."

- The Guardian

"Een hommage aan de verscheidenheid van het leven en de kracht van de evolutie in huis, tuin en keuken."

- De Standaard

"Toegankelijk, verhelderend, vlot geschreven en soms nog humoristisch ook."

- Algemeen Dagblad

"Dunn kan het treffend verwoorden. Een boek waarvan je de kriebels krijgt, maar dat niet is bedoeld om je de stuipen op het lijf te jagen. Integendeel."

- Trouw

"Een duizelingwekkende aaneenrijging van verhalen waaruit blijkt dat het ontzettend stom is om achteloos met de ons omringende wezens om te gaan."

- Het Friesch Dagblad

Over de auteur

Rob Dunn

Rob Dunn is hoogleraar Toegepaste Ecologie aan North Carolina State University. Hij publiceerde verscheidene boeken en schrijft onder meer voor Scientific American en National Geographic.

Meer over deze auteur