ISBN:
9789463821537 (ebook) 9789463821407 (paperback)
Aantal pagina's:
280
Verschijningsdatum:
23/03/2021

Prinses Irene van Oranje brak met haar familie en trotseerde de Spaanse Bourbons en generaal Franco. Ze sprong in het diepe voor prins Carlos Hugo, de ‘koning’ der carlisten.

Toen prinses Irene zich in januari 1964 als eerste prinses van het huis van Oranje bekeerde tot het katholicisme, ging er een schokgolf door Nederland. Snel daarna leidde de aankondiging van haar verloving met de Spaanse troonpretendent Carlos Hugo van Bourbon-Parma tot een constitutionele crisis. Het was de eerste keer in de geschiedenis van het moderne Nederland dat een conflict tussen dynastie en ministers zo publiekelijk werd uitgevochten.

Voor de verlegen, maar stoere Irene was de avontuurlijke Carlos Hugo, telg uit een eeuwenoud Europees vorstelijk geslacht de poort naar de vrijheid. De vonk sloeg over; hij zag in haar een ideale koninklijke medestrijdster om zijn carlistische claim op de troon van Spanje te verwezenlijken. Na de dood van Franco zou er in Spanje weer een koning komen. Maar wélke? Carlos Hugo streed om de gunst van de dictator met concurrent prins Juan Carlos. Tot die Franco’s favoriet bleek, en Carlos Hugo zich ontpopte als een revolutionaire strijder.

Daniela Hooghiemstra beschrijft de vechtlust, de hoop en de ambitie van het prinsenpaar tegen de achtergrond van de opkomst van individuele bevrijding en de verdwijning van God en koning uit Europa. De Spaanse troon zou prinses Irene niet krijgen, maar wie ze uiteindelijk wel vond, was zichzelf.

 

In de media

Daniela Hooghiemstra in gesprek met Jelle van Baardewijk voor podcast De Nieuwe Wereld: ‘Spanningen tussen koningshuis en democratie.’ 13 juli 2021.

Recensie op Biografieportaal: Om de liefde, voor de troon is een meeslepend relaas.’ 15 april 2021.

Bespreking in Reformatorisch Dagblad: ‘Historica schrijft verbluffend verhaal over Prinses Irene.’ 12 april 2021.

Om de liefde, voor de troon besproken bij NPO Radio 1 Boekenpodcast: ‘Fascinerend boek.’ 2 april 2021.

Bespreking in De Telegraaf: ‘Prins Bernard las Franco de les.’ 29 maart 2021.

Interview met Daniela Hooghiemstra in Trouw: ‘Het dynastieke avontuur van prinses Irene levert een soms verbijsterend verhaal op.’ 25 maart 2021.

Interview met Daniela Hooghiemstra in HP/De tijd: ‘“Irene is doelbewust ingezet als vliegwiel in de strijd om het koningschap van Carlos Hugo.”’ 21 maart 2021.

Daniela Hooghiemstra te gast bij Nieuwsuur: ‘Irene & Carlos waren onze Meghan & Harry: “Waar Irene kwam, was altijd ophef.”’ 21 maart 2021.


"Daniela Hooghiemstra zet het huwelijk van prinses Irene en Carlos Hugo in een nieuw licht."

- de Volkskrant

"Hooghiemstra’s boek leest als een spannend verhaal, met een vlotte stijl. […] het lijkt op een thriller met tal van intriges."

- Friesch Dagblad

"Hooghiemstra weet waar zij het over heeft. Ze bezit over een gevoel voor humor en schrijft tongue in cheek over een kwestie die heel Nederland destijds heeft bezig gehouden."

- HP/De Tijd

Over de auteur

Daniela Hooghiemstra

Daniela Hooghiemstra (1967) is historicus, auteur en columnist voor de Volkskrant. Ze publiceerde eerder onder andere Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren (met Dorine Hermans) en De geest in dit huis is liefderijk, een biografie van Kees Boeke.

Foto © Tessa Posthuma de Boer

Meer over deze auteur