ISBN:
9789460037726 (ebook) 9789460038525 (paperback)
Aantal pagina's:
144
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
03/10/2017

De jonge Ela Hutten is een uitzonderlijk goede en gedreven zwemster. Op haar tiende wordt ze Nederlands kampioen op meerdere afstanden. Ze wordt gescout als een toekomstig, misschien zelfs Olympisch, talent. Zwemmen betekent alles voor haar.

Haar coach is haar baken. Hij is de spil om wie alles draait. Hij traint haar, hij bereidt haar voor op wedstrijden. Ze vertrouwt hem blind. Hij haalt haar met de auto op en brengt haar weer naar huis. En langzaam palmt hij haar in. Na de eerste keer dat hij te ver gaat kan ze zichzelf nog wijsmaken dat dit niet echt is gebeurd. Maar hij gaat door, en al gauw komen het schuldgevoel en de angst voor de gevolgen: als dit uitkomt, betekent dat het einde van het zwemmen, van alles.

Het misbruik zou jaren doorgaan. Steeds verder raakte Ela verstrikt in de geraffineerde manipulaties van haar coach. Toen het op haar veertiende eindelijk uitkwam, deed ze aangifte, op aandringen van haar ouders. Dat betekende opnieuw een zware periode. De zwemcoach wist de rechtszaak jarenlang te traineren, om er uiteindelijk met een minimale straf vanaf te komen.

In de jaren die volgen, weet Ela zichzelf met vallen en opstaan weer op de been te krijgen. In dit boek doet zij een moedig, openhartig maar ook beklemmend verslag van wat haar is overkomen – in de hoop dat openheid hierover anderen hetzelfde lot kan besparen. Onder water is van een nawoord voorzien door de ouders van Ela Hutten. Criminoloog en onderzoeker Tine Vertommen en Stop it now!-oprichter Jules Mulder schrijven een gezamenlijke inleiding over seksueel misbruik in de sport.

Een fragment uit Onder water leest u hier.

 

In de media:

Ela Hutten bij Pauw aan tafel, 18 oktober 2017. Kijk hier terug (vanaf min. 31:18).

 


"Een heel openhartig boek"

- Jeroen Pauw

Over de auteur

Ela Hutten

Ela Hutten (1993) studeert geneeskunde. Daarnaast doet ze aan reddingszwemmen, op topniveau.

© Foto: Kors de Bruin

Meer over deze auteur