Een Nederlandse schrijver is onderweg naar München, waar hij een ontmoeting zal hebben met de voormalige SS-Scharführer Friedländer, die in de concentratiekampen Dachau en Ravensbrück honderden, zo niet duizenden mensen ombracht. Onfatsoenlijke herinneringen is het minutieuze verslag van zijn tocht, en van de onvoorziene dilemma’s waarmee de schrijver een halve eeuw na de holocaust wordt geconfronteerd: dilemma’s waarvan hij meende dat ze alleen in het verleden van zijn vrienden bestonden.
Brieffragmenten, gesprekken met overlevenden uit de vernietigingskampen, beschouwingen en herinneringen wisselen het verslag van de gebeurtenissen in München af. De wanhoop en het onbegrip van de slachtoffers worden beschreven, maar tegelijk wordt geen detail geschuwd als het gaat om het gedachtegoed en de gruweldaden van hun beulen.
Onfatsoenlijke herinneringen is meer dan geschiedenis. Het is ook meer dan een bloedstollende schets van het werkelijke drama van de vorige eeuw: de verdwazing van een volk en de daarop volgende holocaust. Geschreven in 1988, is het nog steeds een uiterst actueel boek.