ISBN:
9789463820707 (ebook) 9789463820691 (paperback)
Aantal pagina's:
380
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
12/09/2019

De bekendste klokkenluider ter wereld. Mijn verhaal

In 2013 schokte de 29-jarige Edward Snowden de wereld toen hij brak met de Amerikaanse geheime diensten en onthulde dat ze in het allergrootste geheim proberen al ons digitale verkeer – elk telefoontje, elk bericht, elke e-mail – op onvoorstelbaar grote schaal te verzamelen en vast te leggen. Van iedereen die zich online begeeft, wordt zo een permanent en onuitwisbaar dossier bijgehouden.

Zes jaar later, op 17 september aanstaande, verschijnt Onuitwisbaar, waarin Edward Snowden voor het eerst zijn volledige verhaal vertelt. In dit uiterst meeslepende boek laat hij zien hoe een intelligente jongen uit een idyllische buitenwijk, die opgroeide aan het begin van het internettijdperk en die daar al snel de opwindende vrijheid van ontdekte, later een digitale spion werd die mee zou bouwen aan het grootste surveillancenetwerk ooit. Snowden vertelt indringend hoe hij daarna in grote gewetensnood raakte en uiteindelijk, in ballingschap, uit zou groeien tot het geweten van ons online bestaan. Onuitwisbaar is niet alleen scherpzinnig, elegant en overtuigend geschreven, maar ook indrukwekkend en ontluisterend; het heeft alles in zich om een klassieker te worden.

Terwijl ik door die tunnel liep, werd het me ineens duidelijk: hier voor me lag mijn toekomst. Ik wil niet beweren dat ik op dat moment een besluit nam. Zo neem je de belangrijkste beslissingen in je leven niet. Die neem je onbewust. (…) Dat was het cadeau dat ik mezelf gaf op mijn 29ste verjaardag: het besef dat ik een tunnel was ingegaan die uiteindelijk zou uitkomen bij één enkele, nog niet helder omlijnde daad.’

Guardian-verslaggever Ewen MacAskill interviewde Edward Snowden naar aanleiding van Onuitwisbaar over zijn leven, de toekomst en het boekBekijk het interview:

 

In de media

Recensie van Onuitwisbaar door Boris van Zonneveld in Technisch Weekblad: ‘Edward Snowden doet zijn verhaal.’ 17 januari 2020.

Bespreking van Onuitwisbaar door Evert van Vlastuin in het Reformatorisch Dagblad: ‘Dit boek heeft iedereen iets te zeggen die de democratie het beschermen waard vindt.’ 17 januari 2020.

‘Door Snowden ontwaakte het sluimerende westerse privacy-bewustzijn’, cruciale momenten in de jaren tien volgens Michael Persson in de Volkskrant, 22 december 2019

Bespreking Onuitwisbaar in Het Belang van Limburg, 9 november 2019

Bespreking Onuitwisbaar op De Recensie.nl, 1 november 2019

Nieuwsbericht van Huib Modderkolk in de Volkskrant online en op De Morgen online, 13 september 2019

Nieuwsbericht van Kees Versteegh in NRC online, 13 september 2019

The Guardian, ‘They wanted me gone’, 13 september 2019

The New York Times, ‘The disclosures this time are personal’, 13 september 2019


"Snowdens boek wordt over 100 jaar nog gelezen."

- Politiken

"Leest als een literaire thriller. "

- The New York Times

Over de auteur

Edward Snowden

Edward Snowden werd geboren in Elizabeth City, North Carolina en groeide op in de buurt van de militaire basis Fort Meade in Maryland. Na zijn opleiding als systeemengineer kreeg hij een hoge functie binnen de CIA en werkt hij wereldwijd aan diverse projecten voor de NSA. Hij ontving verschillende prijzen voor zijn verdiensten, waaronder de …

Meer over deze auteur