ISBN:
9789463822848 (ebook) 9789463822633 (paperback)
Aantal pagina's:
400
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
01/03/2023

Het heeft de omvang van een gebalde vuist, maar een grotere kracht. Het is het enige lichaamsdeel dat een ander lichaam kan voortbrengen. Als mannen er een hadden, zouden ze er beslist over opscheppen. Ieder mens komt voort uit een baarmoeder, maar wat weten we er nu eigenlijk van?

Door de eeuwen heen zijn de nodige veronderstellingen gedaan. Men heeft de baarmoeder onderzocht, er geld aan verdiend, haar wettelijk gereguleerd. Er werden tal van medische, juridische of psychologische redenen in gezien om de draagsters ervan aan banden te leggen.

Oorsprong is een oproep tot herwaardering van dit wonderbaarlijke lichaamsdeel. Behalve de verschillende culturele vooroordelen komen ook de laatste wetenschappelijke inzichten aan bod. Hazard laat zien hoe de baarmoeder zich gedraagt tijdens ziekte en gezondheid, hoe zij zich ontwikkelt tijdens het leven van een vrouw, en hoe onze voortplanting in de toekomst zal veranderen.

Het resultaat is een heldere, veelomvattende, nieuwe kijk op een lichaamsdeel dat ons meer in haar greep heeft dan de meeste mensen denken. Want behalve het verhaal van waar we allemaal zijn begonnen, is dit ook het verhaal van waar we met de mensheid naartoe gaan.

‘Een fascinerend boek, uitstekend en met veel expertise geschreven.’ – Hilary Mantel
‘Scherp en politiek, kundig, wijs, urgent en noodzakelijk. Hazard is een briljant verteller.’ – Katherine May
‘Een fenomenaal boek.’ – Elinor Cleghorn

"Verloskundige Leah Hazard wijst in Oorsprong op het enorme belang van de baarmoeder – voor iedereen. Oorsprong is compleet anders dan het zoveelste boek over ‘vrouwenzaken’. De baarmoeder raakt aan alles. En Leah Hazard heeft alles in haar boek gestopt."

- de Volkskrant

"Oorsprong is een lofzang op de uterus in zijn volle glorie, van menstruatie tot menopauze, van bevalling tot baarmoedertransplantaties."

- NRC Handelsblad

Over de auteur

Leah Hazard

Leah Hazard (1978) is verloskundige en moeder van twee dochters. Eerder schreef ze de bestseller Een hele bevalling. Ze presenteert de podcast What The Midwife Said en treedt vaak op in de media als expert op het gebied van gezondheidszorg voor vrouwen.

Foto © Marilena Vlachopoulou

Meer over deze auteur