ISBN:
9789463822633 (paperback)
Aantal pagina's:
400
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
21/03/2023

Het heeft de omvang van een gebalde vuist en de vorm van een lichtpeertje. Het zit vol kracht en energie. Het is het enige lichaamsdeel dat een ander lichaam – een ander mens – kan voortbrengen. Als mannen er een hadden, zouden ze er zeker over opscheppen. Ieder mens is begonnen in een baarmoeder, maar wat weten we er nou eigenlijk van?

In het baanbrekende Oorsprong laat verloskundige en bestsellerauteur Leah Hazard ons kennismaken met dit wonderbaarlijke en omstreden lichaamsdeel. Ze neemt ons mee van het allereerste, aarzelende begin van nieuw leven tot de mogelijkheden van het laboratorium van de toekomst. Onderweg ontmoeten we diegenen die de uterus hebben proberen te begrijpen, van Griekse filosofen tot flamboyante Franse neurologen. Maar ook diegenen die er geld aan hebben willen verdienen, en diegenen die het bestaan van dit orgaan juridisch hebben willen reguleren. We leren hoe de baarmoeder zich gedraagt tijdens ziekte en gezondheid, hoe zij verandert tijdens het leven van een vrouw, en hoe de relatie met de hersenen even problematisch als opwindend kan zijn.

Oorsprong is een helder en veelomvattend onderzoek naar de culturele vooroordelen en veronderstellingen die een werkelijk begrip van de uterus eeuwenlang in de weg hebben gestaan. Met tal van fascinerende feiten, interessante anekdotes en groot professioneel inzicht biedt Oorsprong een nieuwe kijk op een orgaan dat zowel pijn met zich meebrengt als plezier – een kleine, stille vuist die ons meer in zijn greep heeft dan de meeste mensen denken. Want meer nog dan het verhaal van waar we allemaal zijn begonnen, is het het verhaal van waar we met de mensheid als geheel naartoe gaan.


Over de auteur

Leah Hazard

Leah Hazard (1978) is verloskundige en moeder van twee dochters. Eerder schreef ze de bestseller Een hele bevalling. Ze presenteert de podcast What The Midwife Said en treedt vaak op in de media als expert op het gebied van gezondheidszorg voor vrouwen.

Foto © Mat Marcus

Meer over deze auteur