ISBN:
9789460031434 (ebook) 9789460031427 (paperback)
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
01/09/2016

Ziek worden van je werk. Een op de zeven werkende Nederlanders overkomt het, maar er rust nog altijd een groot taboe op. Het overkwam ook Florien Vaessen. Op een ochtend stond ze klappertandend onder de douche. Op, uitgeput, helemaal leeg. De dag ervoor was ze nog gewoon aan het werk als manager communicatie op het hoofdkantoor van abn Amro. Vanaf het moment dat ze ziek wordt, beziet ze alles wat ze altijd vanzelfsprekend vond met andere ogen.

Als zoveel mensen ziek worden van hun werk, is dat dan nog wel een individueel probleem? Zijn de plekken waar we werken niet gewoon een maatje te groot geworden? En hoe kun je je als individu op een gezonde manier verhouden tot zo’n steeds complexere werkomgeving?

In Op de bank schetst Vaessen met onderkoelde humor en veel gevoel voor understatement de jungle van de apenrots: de survivors en de verbeten kantoortypes, tenenkrommende vergaderingen en hilarische leiderschapsprogramma’s – en haar eigen aandeel daarin. Ook de pijnlijke machtsconflicten komen aan bod, net als de mensen die niet meer zeggen wat ze denken en de machteloosheid wanneer goede ideeën – ondanks alle goede wil – maar niet van de grond willen komen.

Op de bank is een feest van herkenning voor iedereen die in een grote organisatie werkt. Of er (bijna) ziek van is geworden.

Artikel in NRC: Hoe je een partner met een burn-out kunt helpen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/14/hoe-je-een-partner-met-een-burn-out-kunt-helpen-12980916-a1573439

 

 


"Grappig en onderhoudend"

- de Volkskrant

"Ontzettend helder geschreven en er zit ook nog humor in. Aanrader"

- Viva
Leesfragment

‘Op de bank’

Omgevallen

Een gewone donderdagochtend, een uur of halfacht. Ik sta onder de douche. Klappertandend. Al drie keer heb ik de kraan dichter naar het rode streepje gedraaid, en ik blijf het maar ijskoud houden, terwijl de stoom letterlijk van me af slaat. Hopelijk gaat de dubbele dosis ibuprofen die ik direct na het afgaan van …

Lees dit bericht

"Met een vlotte pen belicht Vaessen tal van situaties die ook voor mensen die niet in de bankwereld werken herkenning zullen oproepen"

- Reformatorisch Dagblad

Over de auteur

Florien Vaessen

Florien Vaessen werkte jarenlang in managementfuncties op het hoofdkantoor van ABN Amro. Sinds 2015 werkt zij als zelfstandig adviseur op het gebied van communicatie en corporate identiteit.

Meer over deze auteur