ISBN:
9789463820318 (paperback) 9789463820325 (ebook)
Aantal pagina's:
128
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
08/04/2019

Oproep van een waakhond

Gesjoemel met regels, bewust genomen risico’s, ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden: de veiligheid van mensen wordt maar al te vaak verwaarloosd en beschermende maatregelen leggen het meestal af tegen economische belangen.

De vuurwerkramp in Enschede, de cafébrand in Volendam, de brand in het cellencomplex op Schiphol, zware ongevallen als met de Stint en de monstertruck in Haaksbergen: het zijn allemaal voorbeelden van een falend toezicht op de veiligheidsregels. Bovendien wordt ondanks het onderzoek dat steevast volgt meestal geen lering getrokken uit fatale gebeurtenissen.

In dit vlammend betoog roept ‘waakhond’ Pieter van Vollenhoven op tot een onafhankelijke Nationale Veiligheidsinspectie, om structureel toezicht uit te oefenen op onze sociale, fysieke en digitale veiligheid in alle sectoren van de maatschappij.

Het is een wake-upcall van een man die zich een leven lang heeft ingezet om de veiligheid in ons land te vergroten.

In de media:

Recensie van Oproep van een waakhond op The New Royalty blog, 21 juni 2019.

Pieter van Vollenhoven was te gast bij Pauw n.a.v. zijn boek Oproep van een waakhond, 18 april 2019. Kijk hier de aflevering terug.

Interview met Pieter van Vollenhoven over Oproep van een waakhond in De Telegraaf: ‘Prof. mr. Pieter van Vollenhoven pleit voor Nationale Veiligheidsinspectie’, 8 april 2019.

Interview met Pieter van Vollenhoven over Oproep van een waakhond in NRC: ‘Het is droevig gesteld met de veiligheidscultuur in Nederland’, 8 april 2019.

Bespreking van Oproep van een waakhond in de Volkskrant: ‘Waakhond’ Van Vollenhoven blijft ook als tachtiger alert, 8 april 2019.

Interview met Pieter van Vollenhoven over Oproep van een waakhond in de Volkskrant: ‘Pieter van Vollenhoven pleit voor samenvoegen tien inspecties tot Nationale Veiligheidsinspectie‘, 8 april 2019.

Gesprek tussen Pieter van Vollenhoven en Tijs van den Brink over Oproep van een waakhond bij Dit is de DagNPO Radio 1, 8 april 2019.

 

 


Over de auteur

P. van Vollenhoven

Sinds prof. mr. Pieter van Vollenhoven (1939) in de jaren tachtig werd geconfronteerd met gehandicapte sporters, merendeels slachtoffers van verkeersongelukken, heeft het veiligheidsvraagstuk hem niet meer losgelaten. Van 2005 tot 2011 was hij voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Daarnaast is hij sinds 2005 hoogleraar risicomanagement aan de Universiteit Twente. In 1989 was hij een …

Meer over deze auteur