ISBN:
9789460033261 (paperback) 9789460037962 (ebook)
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
08/02/2011

Baby’s moeten beslist alleen op hun kamertje inslapen. Peuters moet je niet voor hun tweede verjaardag proberen zindelijk te maken. Het huilen van een baby kan niet verminderd worden door hem of haar rond te dragen. Volledige borstvoeding mag maar een paar maanden gegeven worden.

Dit zijn enkele van de adviezen die jonge ouders tegen kunnen komen bij het consultatiebureau, in adviesboeken of bij het bezoeken van een opvoedingssite. De adviezen klinken soms overtuigend, maar zijn ze ook ergens op gebaseerd?

In dit boek neemt de auteur ons mee op een reis door de geschiedenis en door andere culturen. Veel stellige opvoedingsadviezen blijken niet meer dan tijdgebonden en cultuurgebonden opinies. Weinig beweringen kunnen steunen op gedegen onderzoek. Dat is de conclusie die de auteur trekt na de analyse van vele vermakelijke voorbeelden. Het resultaat is een relativerende gids voor de ouder of grootouder die zich niet gek wil laten maken door de zogenaamde deskundigen.


Over de auteur

René van der Veer

René van der Veer is als bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de pedagogiek verbonden aan de Leidse Universiteit. Zijn interesse in de opvoedingsvoorlichting ontstond toen hij als jonge vader met vele bizarre en tegenstrijdige adviezen geconfronteerd werd.

Meer over deze auteur