ISBN:
9789460033193 (ebook) 9789460031694 (hardcover)
Aantal pagina's:
160
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
28/09/2016

Met het stijgen van de jaren steken allerhande existentiële vragen de kop op. Was dit het nou? Draaide het allemaal om bezittingen? Om het veranderen van de wereld? Wat heb ik eigenlijk bereikt en wat laat ik straks na? Toen Michael Kinsley op zijn vijftigste werd gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson, zag hij zich plotseling gedwongen na te denken over vragen waarmee hij liever pas dertig jaar later was geconfronteerd. Soms voelde hij zich ‘een gids die door zijn generatie vooruit is gestuurd om rond zijn vijftigste te ervaren wat anderen rond hun zestigste, zeventigste of tachtigste zullen meemaken’.

Zijn gedachten over leven, dood, dromen, ambities, slagen, falen, geld, macht en roem boekstaafde hij met een meesterlijke mengeling van tegendraadse humor en ernst in zijn verrassende Ouderdom. Een gids voor beginners. Want waarom zou je pas gaan nadenken over de dingen die het leven betekenis geven als je de eindstreep nadert? Opgewekt trekt Kinsley ten strijde tegen de vergankelijkheid, waarbij hij van zijn handicap zijn wapen maakt. Als je dan toch door het lot getart wordt, kun je er tenslotte maar beter iets betekenisvols mee doen.

Ouderdom is een boek dat niet alleen iedere pensioengerechtigde gelezen moet hebben. Het biedt ook jongere lezers een dosis geestkracht, troost en humor die de generaties overstijgt.


Leesfragment

‘Ouderdom. Een gids voor beginners’

Een ontmoeting in het zwembad

Eerst dacht ik dat ik alleen was in het zwembad. Het was echt een prachtig, glinsterend blauw zwembad, op een onwaarschijnlijke plek in de canyon van wolkenkrabbers in het centrum van Los Angeles, alsof David Hockney op weg naar Beverly Hills de verkeerde afslag op de I-10 freeway had genomen. …

Lees dit bericht

"Hartverscheurend ernstig op een  lichte, zelfs luchtige manier"

- De Standaard

"Aan relativerende humor geen gebrek"

- Medisch Contact

Over de auteur

Michael Kinsley

Michael Kinsley (1951) is journalist. Hij is de oprichter van Slate, heeft een column in Vanity Fair en schrijft geregeld voor The New Yorker. Hij woont in Washington DC.

Meer over deze auteur