ISBN:
9789460038716 (paperback) 9789460039218 (ebook)
Aantal pagina's:
272
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
14/04/2018

Hij was ondernemer, minister van Economische Zaken, Tweede Kamerlid, minister-president van drie kabinetten, Hoge Commissaris voor de vluchtelingen en minister van staat. Van 1982 tot 1994 leidde hij ons land op robuuste en oplossingsgerichte wijze door de crisisjaren. Maar wie is Ruud Lubbers eigenlijk?

In Persoonlijke herinneringen maakt de voormalig premier van Nederland aan het eind van zijn leven de stand op. Voordat hij tot een slotsom komt, neemt Ruud Lubbers de lezer in vogelvlucht mee door zijn leven. Dat doet hij op een reflectieve, poëtische, oprechte en dikwijls humoristische wijze.

Intense herinneringen aan zijn ouders en grootouders, zijn katholieke jeugd en de oorlogsjaren passeren de revue, maar ook bespiegelingen over opgroeien en ouderdom, zijn politieke jaren in binnen- en buitenland, ontmoetingen met wereldleiders en gedachten over liefde en spiritualiteit.

Hoe pak je dat aan, minister-president zijn? Is het leven maakbaar of valt het je toe? Hoe word je tot wie je bent? Hoe ga je om met veranderingen, met teleurstellingen, hoogte- en dieptepunten? Welke inzichten doe je onderweg op, waar verwonder je je over, wat moet je loslaten?

De man die een onuitwisbare politieke rol speelde, de premier die Nederland tijdens de crisis van de jaren tachtig economisch boven water wist te houden, schroomt niet om openhartig te worstelen met de vraag: wie ben je als politicus? Maar vooral: wie ben je als mens?

Persoonlijke herinneringen is een intiem en ontroerend zelfportret, een even boeiend als belangwekkend boek. Een laatste saluut.

 

Een fragment uit Persoonlijke herinneringen leest u hier.

 

In de media:

Signalement in Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2018.

Maarten ’t Hart over Persoonlijke herinneringen (door boekhandel De Kler), 18 juni 2018:

Recensie in Nederlands Dagblad: ‘Ruud Lubbers laat zich in de ziel kijken‘, 1 juni 2018.

De presentatie van Persoonlijke herinneringen wordt besproken in de Volkskrant: ‘Kraaienpoten’, 19 april 2018 (via Blendle).

Ruud Lubbers en Persoonlijke herinneringen uitgelicht in ‘De zin van de week‘ in de Volkskrant, 19 april 2018 (via Blendle).

Pieter Gerrit Kroeger bespreekt de biografie van Lubbers bij Radio EenVandaag, van 16 april 2018. Luister het fragment hier terug.

RTV Rijnmond over de biografie van Lubbers: ‘Ria Lubbers: Ik kan het boek nog niet uitlezen, te emotioneel’, van 16 april 2018.


"Na het boek begrijp ik veel meer van Lubbers dan tijdens de twaalf jaar dat hij Nederland bestierde"

- de Volkskrant

"Een openhartige blik in de ziel van een van de belangrijkste politici van de naoorlogse Nederlandse politiek."

- Nederlands Dagblad

Over de auteur

Ruud Lubbers

Ruud Lubbers was ondernemer, minister van Economische Zaken, Tweede Kamerlid, minister-president van drie kabinetten, Hoge Commissaris voor de vluchtelingen en minister van staat. Van 1982 tot 1994 leidde hij ons land op robuuste en oplossingsgerichte wijze door de crisisjaren.

 

Meer over deze auteur