ISBN:
9789463821124 (ebook) 9789463820998 (paperback)
Aantal pagina's:
320
Verschijningsdatum:
12/06/2020

Zelden of nooit is een indringender verhaal geschreven over de zwerftocht van een kind door de oorlog. Irene Butter (1930) was zes jaar toen ze met haar familie vluchtte uit Berlijn en in Amsterdam terechtkwam. Samen met haar familie werd ze naar Westerbork gedeporteerd en uiteindelijk doorgestuurd naar Bergen-Belsen, waar ze nog heeft geprobeerd Anne Frank te helpen. Met onvoorstelbare moed en kracht ging ze de donkerste tijd in: de kampbarakken, de honger, de dood om haar heen. Reni was veertien toen ze in januari 1945 werd uit geruild tegen Duitse gevangenen. Vermagerd en vernederd tot op het bot, maar ondanks alles hoopvol en humaan.

Toen ze kerstmis 1945 aankwam in New York, werd haar geadviseerd over de oorlog te zwijgen en alleen maar aan de toekomst te denken. Veertig jaar lang hield ze haar mond, maar uiteindelijk besloot ze haar verhaal te vertellen.

In dit boek kruipt Irene Butter in aangrijpende en ontroerende scènes in de huid van het kind dat ze ooit was. De lezer leeft intens mee, door de nooit eerder vertelde details en de enorme zeggingskracht van haar verhaal.

‘Sinds het dagboek van Anne Frank heeft geen enkel boek mij zo gegrepen als dit. Reni’s reis is een openbaring.’ – Jacqueline Sheehan, New York Times-bestsellerauteur

 

Lees hier een fragment van Reni’s reis.

 

Bekijk de boektrailer van Reni’s reis:

 

In de media

Interview met Irene Butter over Reni’s reis in het NRC: ‘Elke dag in Bergen-Belsen was erger dan de vorige.’ 11 juni 2020.


Nieuws

Irene Butter overleefde de holocaust en waarschuwt: ‘We moeten nu ingrijpen om de Amerikaanse democratie te beschermen.’

Begin januari werd de wereld opgeschrikt door de beelden van de capitol riots in Washington. Ook op de 90-jarige Irene Butter, die de holocaust overleefde, maakten de beelden veel indruk: de onrust en het geweld brachten haar terug naar de Tweede Wereldoorlog.

Irene Butter maakte de holocaust mee en overleefde concentratiekamp Bergen-Belsen. Het duurde veertig …

Lees dit bericht

Over de auteur

Irene Butter

Irene Butter werd in 1930 in Berlijn geboren als Irene Hasenberg. Sinds 1945 woont ze in de Verenigde Staten. Na de oorlog werd het haar door haar familieleden verboden te praten over haar ervaringen, maar na veertig jaar vond ze het tijd en haar plicht eindelijk haar verhaal te vertellen, ook namens de zes miljoen …

Meer over deze auteur