ISBN:
9789463821926 (ebook) 9789463821209 (paperback)
Aantal pagina's:
288
Verschijningsdatum:
08/09/2021

Op een koude winternacht in 1740 verging voor de kust van Engeland De Rooswijk, een fameuze VOC-Oost-Indiëvaarder volgeladen met handelswaar en zilver voor Nederlands-Indië. Bijna drie eeuwen lag het wrak op de bodem van de Noordzee, tot het werd opgegraven door een door Nederland geleid internationaal team van archeologen.

Wat transporteerde De Rooswijk precies en waarom ging het zo snel al zo dramatisch mis? Wie waren de opvarenden, waar kwamen ze vandaan en in wat voor maatschappij leefden ze? Op basis van de nieuwste onderzoekstechnieken, unieke opgedoken voorwerpen en uitgebreid historisch onderzoek naar de opvarenden vertellen de auteurs op meeslepende wijze het grote verhaal achter de ondergang van De Rooswijk.

Het resultaat is een uitzonderlijke geschiedenis van onmetelijke rijkdommen en globalisering, armoede en doorzettingsvermogen, en vooral van dromen en de zoektocht naar een beter leven. Rooswijk 1740 neemt de lezer mee naar een diepte van 26 meter onder zeeniveau, en van daaruit terug de achttiende eeuw in – van de arme Duitse immigrant die zilverstukken in zijn jas meesmokkelde tot de schatrijke financier op de Keizersgracht en de timmerlui op de Amsterdamse scheepswerven.

 

Martijn Manders over De Rooswijk:


Over de auteur

Martijn Manders

Martijn Manders (1970) is Nederlands bekendste maritiem archeoloog en projectleider van de opgraving van de Rooswijk. Ook is hij verbonden aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Universiteit Leiden.

Foto © Tirzah Schnater

Meer over deze auteur

Laura van der Haar

Laura van der Haar (1982) is archeoloog en schrijver. Ze publiceerde onder andere Het wolfgetal, Loslopen en Een week of vier. Ze schrijft ook voor De Speld en maakte de podcast Het Volkskrantgeluid.

Foto © Els Zweerink

Meer over deze auteur