Het Oude Egypte heeft niet alleen fantastische monumenten en schitterende kunstschatten nagelaten, maar ook een schat aan bijzondere teksten. In tegenstelling tot de geschriften uit de Griekse en Romeinse tijd zijn die echter nauwelijks bekend bij het grote publiek. Met zijn monumentale bloemlezing van dertig eeuwen literatuur uit de tijd van de farao’s brengt egyptoloog Hans Schneider daar nu verandering in.
In Schrijven voor de farao laat Schneider de lezer kennismaken met het soms vreemde, dan weer verbazingwekkend vertrouwde, maar altijd fascinerende universum van de oude Egyptenaren. De literatuur van Egypte kent vele genres: niet alleen de bekende mythologische vertellingen, maar ook geschiedenissen over politiek, oorlogen en vorsten, ministers en generaals. Er zijn memoires, biografieën, theologische en didactische verhandelingen, er zijn liefdesgedichten en andere poëzie, talloze brieven, en ook funeraire teksten, waarin de dood en het hiernamaals worden besproken.
Hans Schneider, die jaren aan deze unieke bloemlezing werkte, vertaalde alle teksten zelf. Ook de wijze raadgevingen van de farao’s aan hun opvolgers, en de alleroudste fictieteksten in de wereldliteratuur – de voorlopers van de roman – nam hij in zijn selectie mee. Uit alle verhalen blijkt dat de oude Egyptenaren dezelfde vragen kenden als de moderne mens: wat is de zin van het leven en onze plaats in het universum? Doen wij wel het juiste? Hoe moeten wij ons gedragen ten opzichte van anderen? Ze schreven over recht en gerechtigheid, goed en kwaad, respect en trouw, liefde en troost. In het rijk geïllustreerde Schrijven voor de farao komen de oude Egyptenaren dichterbij dan ooit.