ISBN:
9789460031564 (ebook) 9789460031052 (paperback)
Aantal pagina's:
240
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
08/09/2016

De jaren zeventig mogen dan ver achter ons liggen, ze zijn nog volop aanwezig. Op de radio horen we de muziek van toen, films uit die tijd zijn nog altijd op tv en thema’s als emancipatie, milieu en privacy hebben nog niets aan actualiteit verloren. Veel van wat in de jaren zeventig nieuw was – joggen, de glasbak, het woonerf, de kantoortuin – vinden we tegenwoordig heel gewoon.

Van Abba tot zitkuil: Wilbert Schreurs neemt de lezer mee naar een periode die tegelijk bijzonder en herkenbaar is. In So 70’s beschrijft hij op heldere en aanstekelijke wijze alle mogelijke aspecten van het decennium – muziek, film, literatuur, tv, politiek, religie, relaties, sport, gezondheid, eten, wetenschap – en legt daarbij regelmatig een verrassende link met het heden. Wat is er nog over van de trends van toen? Wat is er sindsdien veranderd? Hebben we iets van het verleden geleerd?

Van de klik-klak ballen tot het rode boekje voor scholieren, van Kralingen tot Een van de acht, van de commune tot de kantoortuin, van Aage M. tot Aantjes: So 70’s is een feest van herkenning voor iedereen die de jaren zeventig aan den lijve heeft ondervonden, maar is ook een genot om te lezen voor hun kinderen en kleinkinderen.


Leesfragment

‘So 70’s’

Callantsoog – het eerste naaktstrand

Wie graag ongekleed aan het water wilde liggen, had in het Nederland van na de oorlog weinig keus. In het openbaar naakt recreëren was bij wet verboden. De rechtgeaarde naturisten – die waren er al vanaf de jaren dertig van de twintigste eeuw – kochten zelf terreinen waar ze zich …

Lees dit bericht

"Amusant is het zeker, deze opsomming van trends die komen en gaan. En ook wel eens blijven"

- NRC Handelsblad

"Een feest van herkenning én herleven ergernis in het luchtig geschreven jarenzeventigboek"

- de Volkskrant

"Die klik-klakballen en trimbaan was je toch echt helemaal vergeten"

- Trouw

"Light-versie"

- Historisch Nieuwsblad

"Leest prettig"

- Quest

Over de auteur

Wilbert Schreurs

Wilbert Schreurs (1960) is historicus en publicist. Na zijn studie geschiedenis in Utrecht was hij lange tijd als docent verbonden aan de VU. Schreurs publiceerde tal van boeken en artikelen, waaronder het standaardwerk Geschiedenis van de reclame in Nederland.

Meer over deze auteur