ISBN:
9789463820172 (ebook) 9789463820158 (paperback)
Aantal pagina's:
676
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
21/02/2019

‘Achter rigiditeit zit altijd iets verborgen, en in veel gevallen is dat een dubbelleven.’ Met die woorden gaf paus Franciscus een geheim prijs dat in het duizelingwekkende Sodoma voor het eerst in zijn geheel wordt onthuld.

God zou de Bijbelse stad Sodom hebben vernietigd vanwege de homoseksualiteit van haar inwoners. Maar vandaag de dag vormt het Vaticaan zelf een van de grootste homoseksuele gemeenschappen ter wereld. Dit lang verzwegen, explosieve gegeven verklaart veel. Het priestercelibaat bijvoorbeeld, het verbod op het gebruik van voorbehoedsmiddelen, de cultuur van geheimhouding rond seksueel misbruik en de vrouwenhaat van de geestelijkheid. Maar ook het aftreden van paus Benedictus XVI heeft ermee te maken, net als de recente aanvallen op paus Franciscus.

Vier jaar lang heeft Frédéric Martel zich ondergedompeld in de wereld van het Vaticaan. Hij heeft onderzoek verricht in meer dan dertig landen en daarbij honderden mensen gesproken, van priesters tot bisschoppen en kardinalen. De meesten wilden hem te woord staan op basis van anonimiteit, al zijn er ook die de moed hadden on the record te praten. Hun verhaal is eensluidend.

Zo toont Sodoma voor het eerst het verborgen gezicht van de Rooms-Katholieke Kerk. Een systeem dat vanaf de kleinste seminaries tot de binnenmuren van het Vaticaan is gefundeerd op een dubbelleven: van buiten radicaal homofoob, in werkelijkheid homoseksueel. De schizofrenie van de Kerk is totaal.

 

In de media:

Bespreking van Sodoma in de juli/augustus editie van Streven, 1 augustus 2019.

Bespreking van Sodoma door Mark Barrois op Historiek: ‘Sodoma – het geheim van het Vaticaan‘, 14 juni 2019.

Bespreking van Sodoma door Jonge Historici Schrijven Geschiedenis (JHSG): ‘Recensie: Frédéric Martel – Sodoma‘, 27 mei 2019.

Bespreking van Sodoma op leestafel.info, 11 april 2019.

Interview met Frédéric Martel over Sodoma bij VRT De Afspraak, 25 februari 2019.

Bespreking van Sodoma in de Volkskrant: ‘In een heleboel pastorieën heersen eenzaamheid en verkniptheid‘, 20 februari 2019.

Bespreking van Sodoma in Het Parool: ‘Vaticaanstad is stiekem behoorlijk roze‘, 16 februari 2019.

Bespreking van Sodoma in De Telegraaf: ‘Vaticaanstad het nieuwe Sodom‘, 16 februari 2019.

Bespreking van Sodoma in De Volkskrant in de column van Bert Wagendorp, ‘Vatigaystad‘, 16 februari 2019.

Bespreking van Sodoma door KRO-NCRV: ‘De belangrijkste ‘wet’ van Sodoma‘, 16 februari 2019.

Bespreking van Sodoma in Trouw: ‘Het Vaticaan zou barsten van de homo’s‘, 15 februari 2019.

Nieuwsuur maakte een reportage over Sodoma: kijk hier de uitzending terug, 15 februari 2019.

Bespreking van Sodoma door Stijn Fens in NOS Met het oog op morgen: ‘De helft van de kardinalen is homoseksueel‘, 15 februari 2019.

Bespreking van Sodoma in The New York Times: ‘Bombshell Book Alleges a Vatican Gay Subculture, Hypocrisy‘, 15 februari 2019.

Bespreking van Sodoma in het Nederlands Dagblad: ‘‘Vijftig tinten gay’ in het Vaticaan‘ en ‘Boek schetst Vaticaan als homo-mekka’, 15 februari 2019.

Bespreking van Sodoma in NRC: ‘Hoe de vele homoseksuele kardinalen de kerk steeds homofober maakten‘, 14 februari 2019.


"Indrukwekkend."

- Stijn Fens

"Een verbijsterende paradox ... leest als een thriller à la De Davinci Code."

- Bert Wagendorp, de Volkskrant

"We moeten Martel ervoor danken dat hij dit thema agendeert. En we moeten er wat van leren."

- Nederlands Dagblad

"Martel schetst een compleet en genuanceerd beeld van het Vaticaan op een manier waarop voorheen enkel een insider dat had kunnen doen."

- Jonge Historici Schrijven Geschiedenis

Over de auteur

Frédéric Martel

Frédéric Martel (1967), studeerde sociale wetenschappen en is een bekende Franse onderzoeker, schrijver en journalist. Hij publiceerde een tiental boeken, waaronder Mainstream. On Global War on Culture (2010) dat in twaalf talen werd vertaald.

Auteursfoto: Arnaud Février © Flammarion

Meer over deze auteur