ISBN:
9789460035692 (paperback)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
13/08/2012

Al decennialang wordt Soedan, het grootste land van Afrika, verscheurd door bloedige burgeroorlogen die inmiddels miljoenen slachtoffers hebben geëist. Expert internationale betrekkingen Frans Bieckmann ontrafelt de complexe oorzaken en laat zien dat sprake is van een terugkerend stramien: een kleine elite in en rond de hoofdstad Khartoum speelt een cynisch verdeel-en-heers-spel om de macht en rijkdom in Soedan niet te hoeven delen met de meerderheid van de bevolking in de perifere regio’s van het land.

In een heldere en meeslepende stijl beschrijft Bieckmann de bemoeienissen van ‘de’ internationale gemeenschap met Soedan, met name met de regio Darfur. Daarin schuilt een web van tegengestelde belangen: tegenover goede bedoelingen en oprechte pogingen levens te redden, staan economische connecties, een race om macht en grondstoffen, de War on Terror, en overal en altijd intriges van Soedanese en buitenlandse veiligheidsdiensten.
Het regime in Khartoum weet deze tegenstrijdige belangen al jaren geniaal te bespelen.

In een intrigerende mix van analyses en achtergronden met anekdotes en reportage biedt Bieckmann een onthullende en onthutsende kijk achter de schermen van de internationale diplomatie. En hij bepleit een nieuwe benadering van wat nu nog ontwikkelingssamenwerking heet: ‘strategisch idealisme’.


Over de auteur

Frans Bieckmann

Frans Bieckmann is medeoprichter en hoofdredacteur van het succesvolle Engelse tijdschrift (plus de website) The Broker, dat achtergrondartikelen en blogs over globalisering, internationale politiek en ontwikkeling publiceert. Eerder publiceerde hij De wereld volgens prins Claus (2004).

Meer over deze auteur