ISBN:
9789460034619 (ebook) 9789460034060 (hardcover)
Aantal pagina's:
300
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
02/02/2017

Spinoza lezen blijft lastig, maar Kees Schuyt presenteert niet de zoveelste inleiding in het denken van Spinoza (1632-1677), maar hij doet verslag van de persoonlijke, vijfentwintig jaar durende zoektocht om de vaak moeilijke thema’s van Spinoza onder de knie te krijgen. Met zijn behandeling van alle geschriften, in chronologische volgorde, brengt Schuyt een prachtig beeld van Spinoza naar voren als een consequent filosoof van de vrijheid.

Aan de hand van goed gekozen citaten wordt een aantal vaak als moeilijk beschouwde raadsels van Spinoza’s filosofie systematisch uitgelegd en ontrafeld. Bestaat er een bestaansdrang, Spinoza’s conatus, die mensen voort doet leven, ook onder de meest bittere omstandigheden? Is kennis en inzicht gradueel van aard? Hoe verhouden vrijheid en determinisme zich tot elkaar? Was Spinoza echt van mening dat ‘het kwaad niet bestaat’? Hierbij gaat Schuyt kritiek op enkele denkbeelden van Spinoza zelf of van hedendaagse bewonderaars niet uit de weg.

In een tijd van turbulente politieke emoties voert Schuyt een slotpleidooi om via Spinoza’s filosofie meer te begrijpen van de wereld en van het eigen leven. Spinoza’s filosofie is altijd actueel voor wie zich interesseert voor vraagstukken als ‘het doel van de staat’, voor veiligheid, voorspoed, vrede en vrijheid (de vier V’s van Spinoza); voor vrijheid van denken en spreken, evenzeer als voor persoonlijke vrijheid en morele verantwoordelijkheid.


"Na bijna 35 jaar denkwerk en zeer nauwkeurige bestudering van alles wat Spinoza ooit schreef, heeft Schuyt de top bereikt."

- Filosofie Magazine

"Een genuanceerd, betrouwbaar en effectief hulpmiddel."

- Trouw
Leesfragment

Spinoza en de vreugde van het inzicht

Fragment uit Spinoza en de vreugde van het inzicht van Kees Schuyt.

De eerste kennismaking, een gemiste kans?

De filosofie van Spinoza staat in het wijsgerige landschap als een berg van graniet; van verre een aantrekkelijke heuvel, van dichtbij een bijna ongenaakbare rotsformatie, die je slechts met de grootste moeite kunt beklimmen. Eenmaal bovenop zie …

Lees dit bericht

"Een door-en-door persoonlijk verslag."

- Nederlands Dagblad

"Schuyts erudiete boek over Nederlands belangrijkste filosoof is ook kritisch en daardoor des te overtuigender."

- de Volkskrant

"Dit boek is met heel veel liefde voor Spinoza geschreven."

- NRC

Over de auteur

Kees Schuyt

Kees Schuyt (1943), socioloog en jurist, promoveerde in 1972 bij J.F. Glastra van Loon en W.H. Nagel. Hij was tot zijn emeritaat in 2007 werkzaam als hoogleraar in de sociologie aan de UvA. Daarnaast schreef hij columns in de Volkskrant en was hij lid van de WRR. Sinds 2005 is hij lid van de Raad …

Meer over deze auteur