ISBN:
9789460039386 (paperback) 9789460039591 (ebook)
Aantal pagina's:
560
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
09/02/2021

Vertaald door Frank Mertens en Hendrickje Spoor

Vaak wordt gedacht dat de Amsterdamse filosoof Spinoza, nadat hij door de joodse gemeenschap in de ban werd gedaan, in alle eenzaamheid tot zijn radicale en nog altijd zeer invloedrijke ideeën kwam. Maar niets is minder waar. Spinoza had veel vrienden, zowel binnen als buiten Nederland. Zij becommentarieerden zijn werk, en leverden een grote bijdrage aan de ontwikkeling van zijn denkbeelden. Velen van hen maakten deel uit van de kring verlichte geleerden, dichters en staatslieden uit de zeventiende eeuw, zoals Christiaan Huygens, Gottfried Leibniz en de gebroeders De Witt.

Dit baanbrekende boek schetst op erudiete wijze de wereld van Spinoza: mannen en vrouwen die hartstochtelijk op zoek zijn naar vrijheid en naar de waarheid. We maken kennis met onder anderen de gedreven Saul Morteira, opperrabbijn van de joodse gemeenschap, die zijn briljante leerling Spinoza tot zijn grote spijt ‘de verkeerde kant’ op ziet gaan. Met uitgever Jan Rieuwertsz, die er niet voor terugschrikt de meest opruiende boeken van zijn tijd te publiceren. En met latinist en geleerde Franciscus van den Enden, die wel wordt beschouwd als Spinoza’s filosofische leermeester.

In dit verhaal wordt de wereld van Spinoza op schitterende wijze tot leven gebracht. Met veel kennis van zaken weet Rovere zowel de zeventiende eeuw als de filosofie van Spinoza voor iedereen toegankelijk te maken.

 

Spinozaland is méér dan een roman. Bovendien laat het zien dat deze eerste “spinozisten” allesbehalve wereldvreemde metafysici waren.’ –Wiep van Bunge, hoogleraar in de geschiedenis van de filosofie

 

Agenda

13 oktober 2021 draagt Maxime Rovere om 19.15 in de Nieuwe Kerk in Den Haag de Spinoza Rede voor. Meld je hier aan.


"Eigenzinnige visie op Spinoza."

- Nederlands Dagblad

"Een schitterend tijdsbeeld."

- EO Visie

"In Spinozaland wordt de wereld van Spinoza op schitterende wijze tot leven gebracht. [Spinozaland] is een eerbetoon aan die grote filosoof in wiens land dit allemaal heeft plaatsgevonden. Spinoza."

- Spinozakring Soest

"Een heerlijk ontspannen boek om tijdens de vakantie of op donkere avonden te lezen."

- Soefigedachtes

Over de auteur

Maxime Rovere

Maxime Rovere is filosoof en Spinoza-specialist. Hij was tot 2019 docent filosofie aan de universiteit van Rio de Janeiro, volgde een fellowship aan het NIAS in Amsterdam en is wetenschappelijk onderzoeker bij het IHRIM in Lyon. Spinozaland, waarvan in Frankrijk meer dan 20.000 exemplaren werden verkocht, is zijn eerste publieksboek.

© Foto: Camilla Scorelli

Meer over deze auteur