ISBN:
9789463821322 (ebook) 9789463821186 (paperback)
Aantal pagina's:
160
Verschijningsdatum:
15/09/2020

Business as usual, zo begint 2020 in Nederland. Maar dan komt het coronavirus en het land gaat in een lockdown. Alle ogen zijn gericht op de persconferenties van premier Mark Rutte. Terwijl hij de meest ingrijpende maatregelen sinds de Tweede Wereldoorlog aankondigt, daalt een vreemde stilte neer op het Binnenhof. Het parlement zet zichzelf op de waakvlam. Journalisten dwalen door lege wandelgangen.

Het is crisis. Het Binnenhof is in verwarring en zoekt naar zijn rol. Ministers nemen een ongekende reeks besluiten achter gesloten deuren. Hoe controleer je de regering in zulke buitengewone omstandigheden, vragen parlement en media zich af.

Op verzoek van Perscentrum Nieuwspoort doen politiek journalisten Laurens Boven en Sophie van Leeuwen in Stilte op het Binnenhof verslag van het uitzonderlijke voorjaar van 2020. Ze spreken met Kamerleden, reporters en ontmoeten ministers die ineens miljoenen kijkers hebben. Ze zien overwerkte politici, frustratie maar ook saamhorigheidsgevoel. Stilte op het Binnenhof is een meeslepend geschreven, fascinerend inside verslag over een historisch moment in de Nederlandse geschiedenis.

 

Bekijk de presentatie van Stilte op het Binnenhof bij Nieuwspoort 9 september 2020.

 

Laurens Boven en Sophie van Leeuwen over Stilte op het Binnenhof:

 

BNR Podcast Stilte op het Binnenhof van door Mark Beekhuis

 

In de media

Bespreking op Historiek: ‘Een boeiend boek. Het zet niet alleen de cruciale feiten van de afgelopen maanden helder op een rijtje, het levert ook materiaal voor de parlementaire enquête over de coronacrisis die er volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt “zeker gaat komen”.’ 28 september 2020.

Recensie op Publicaffairs.nl: ‘In politiek Den Haag beheerst de term “geleerde lessen” op dit moment de agenda: wat kunnen we leren van onze aanpak van de coronacrisis? Dit boek past daar uitstekend tussen.’ 21 september 2020.

Bespreking in de Volkskrant: ‘Mooie eerste aanzet in het onderzoek naar de corona-aanpak.’ 18 september 2020.

Sophie van Leeuwen in gesprek met Pieter van de Wielen over Stilte op het Binnenhof bij VPRO Nooit meer slapen, 14 september 2020.

 


Over de auteur

Laurens Boven

Laurens Boven (1977) werkt sinds 2015 als politiek verslaggever voor BNR Nieuwsradio in Den Haag. Eerder was hij buitenlandredacteur bij de NOS en freelance radiocorrespondent in Berlijn. Samen met Sophie van Leeuwen en Mark Beekhuis maakt hij de wekelijkse BNR-podcast Newsroom Den Haag.

Foto © Bart Maat

 

Meer over deze auteur

Sophie van Leeuwen

Sophie van Leeuwen (1977) is politiek verslaggever voor BNR Nieuwsradio. Eerder was zij Afrika-verslaggever voor de Wereldomroep en werkte zij als freelance correspondent in Brussel.

Foto © Bart Maat

Meer over deze auteur