ISBN:
9789460034893 (ebook) 9789460034886 (paperback)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
15/02/2017

In 2014 reizen drie jonge Nederlanders uit Maastricht naar Syrië. Eén van hen, Sultan Berzel, blaast zich kort na vertrek op in Bagdad en wordt de vermoedelijk grootste Nederlandse massamoordenaar uit de recente geschiedenis. Er zijn mensen die hem beschouwen als held en heilige. Anderen zien hem als slachtoffer van de grootste hersenspoeling ooit. Berzels Koerdische vriend, die met hem mee op jihad gaat, sterft op het Syrische slagveld. Met een glimlach op zijn gezicht, aldus zijn kameraden van IS. Hij ligt in een onbekend graf bij Raqqa. De derde uitreiziger, de bekeerlinge Aïcha, wordt wereldnieuws als ze weet te ontsnappen uit Syrië en terugkeert naar Nederland. Ze gelooft nog steeds in jihad. Waarom en hoe namen deze jonge mensen de afslag Islamitische Staat? Uitsluiting, vervreemding, idealisme, identiteit? Hadden ze tegen kunnen worden gehouden? Is er, na het kalifaat, een blijvend gevaar van radicalisering en terreur in Nederland?


"De gruwelijke weg die de Maastrichtenaar Sultan Berzel is gegaan, zijn radicalisering, zijn dodelijke aanslag, zijn tragische zelfvernietiging, het gaat alle Nederlanders - moslims en niet-moslims - aan."

- Bas Heijne
Leesfragment, Nieuws

De Volkskrant over Sultan: ‘Indrukwekkend’ ( *****)

2017 is het jaar waarin jihadisten uit Syrië en Irak zullen proberen terug te keren naar Nederland. Opsporingsdiensten vrezen niet genoeg toezicht te kunnen houden. Dat blijkt uit gesprekken met functionarissen bij justitie en politie die Johan van de Beek en Claire van Dyck voerden tijdens het schrijven van Sultan en de lokroep van de …

Lees dit bericht

"Een diepgravend boek (…) een aangrijpend verslag van een jongen die uiteindelijk op gruwelijke wijze om het leven komt."

- Boek van de week, Radio 4

"Een zeer complete inkijk in de leefwereld van radicaliserende jongeren."

- Elsevier

"Een heuse pageturner (…) IJzingwekkend en doorwrocht relaas (…) Imposant veldwerk."

- HP/De Tijd

"Hoogst interessant en bij vlagen huiveringwekkend."

- Trouw