ISBN:
9789460034251 (ebook)
Aantal pagina's:
320
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
03/10/2008

Waar en waarin moeten beleggers de komende tien jaar beleggen en waarom? Wat te doen met beleggingen in de opkomende markten? Wat vormt de grootste bedreiging voor beleggers? Waar moeten zij vooral op letten?

In Trends en cycli onderzoekt Jaap van Duijn de samenhang tussen economische ontwikkelingen en het koersverloop op de financiële markten. Het gaat hem daarbij vooral om de grote verbanden. De
datareeksen die hij gebruikt, gaan soms wel een paar eeuwen terug. Zo wordt de samenhang zichtbaar tussen de lange golf in de wereldeconomie en de grote meerjarige ‘bull’ en ‘bear markets’ op de aandelenmarkten. Maar ook de gewone conjunctuurgolf komt aan bod. Herkenning van het conjunctuurpatroon stelt beleggers in staat om te beoordelen in welke fase van de cyclus we ons bevinden, en welke beleggingen daarbij aantrekkelijk zijn.

Een bijzonder punt van aandacht vormen de ‘emerging markets’. Van Duijn trekt een parallel tussen de opkomst van de Japanse economie na de Tweede Wereldoorlog en de explosieve groei in China, India en andere opkomende economieën nu, en geeft aan wat beleggers in de komende jaren van deze groep van landen mogen verwachten.


Over de auteur

Jaap van Duijn

Jaap van Duijn (64) was jarenlang het gezicht van beleggingsmaatschappij Robeco,waar hij als lid van de Raad van Bestuur verantwoordelijk was voor het beleggingsbeleid, maar ook zelf portefeuilles beheerde. Daarnaast was hij hoogleraar, eerst in de algemene economie, later in de praktische aspecten van de beleggingsleer. Van Duijn vervult nu een groot aantal bestuurlijke functies …

Meer over deze auteur