ISBN:
9789463820905 (ebook) 9789463820899 (paperback)
Aantal pagina's:
120
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
11/01/2020

Met een inleiding door Eric Vloeimans

Lex van Weren was een van de grote trompettisten van de vorige eeuw. In de jaren vijftig en zestig maakte hij furore als dirigent van het populaire City Theater Orkest in Amsterdam. Daarnaast speelde hij jarenlang trompet voor radio en televisie, en verwierf hij grote populariteit met zijn belangeloze optredens voor charitatieve instellingen. Hij was in 1964 een van de eersten die een Gouden Harp ontving, vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse lichte muziek.

Over zijn oorlogsherinneringen zweeg Van Weren, tientallen jaren lang. Totdat schrijver Dick Walda hem in 1980 wist over te halen zijn ongelofelijke verhaal te vertellen. Van Weren bleek, als een van de weinigen, Auschwitz te hebben overleefd. Zijn optredens in het ‘kamporkest’ verschaften hem een positie die hem niet alleen in staat stelde zichzelf te redden, maar ook anderen tot steun te zijn – zelfs tijdens de beruchte dodenmars door Duitsland. Zijn indrukwekkende ooggetuigenverslag laat indringend zien hoe oorlog en fascisme de mens deformeren.

Met zijn verhaal wilde Van Weren (1920-1996) oproepen tot waakzaamheid: ‘Vrijheid is het kostbaarste goed dat wij bezitten.’ Een boodschap die nog steeds niets aan urgentie heeft verloren.

Klik hier voor een leesfragment uit dit boek.

In de media

Trompettist in Auschwitz besproken op Mijnboekenkast.nl: ‘Een ongelofelijk verhaal.’ 2 februari 2020.

Trompettist in Auschwitz besproken door Herman Veenhof in het Nederlands Dagblad: ‘Een recht voor zijn raapverhaal’ 24 januari 2020.

Bespreking Trompettist in Auschwitz door Frits Abrahams in NRC: ‘De trompet als redding.’ 22 januari 2020.

Recensie van Trompettist in Auschwitz door Bart FM Droog op Reportersonline: ‘Kopen, dat boek!’ 16 januari 2020.