ISBN:
9789463821896 (ebook) 9789463821612 (paperback)
Aantal pagina's:
384
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
03/08/2021

Een uiterst actuele ode aan de veerkracht en verbeeldingskracht van mensen die uit elkaar worden gedreven, in een tijd dat er letterlijk en figuurlijk steeds meer muren verrijzen tussen bevolkingsgroepen.

Zestig jaar geleden werd de Berlijnse Muur gebouwd. Precies een jaar daarna besluit de Oost-Duitse vluchteling Joachim Rudolph, samen met een groep studenten, er een tunnel onderdoor te graven – niet Oost-Berlijn uit, maar er juist ín. Hun plan: zo veel mogelijk landgenoten helpen om de communistische heilstaat te ontvluchten. Maar wat ze niet weten, is dat ze zijn geïnfiltreerd door de Oost-Duitse geheime dienst, de Stasi.

In het adembenemende Tunnel 29 reconstrueert Helena Merriman, op basis van honderden uren gesprekken met getuigen en uitgebreid onderzoek in de archieven van de Stasi, op weergaloze wijze de levensgevaarlijke hulpactie. Ze achterhaalt niet alleen de identiteit van de infiltrant, maar reconstrueert  ook het bizarre verhaal van een Amerikaanse filmploeg, die meeging de tunnel in, maar van president Kennedy aanvankelijk geen toestemming kreeg de documentaire uit te zenden. Uiteindelijk blijkt Tunnel 29 niet alleen een razend spannend spionage- en ontsnappingsverhaal, maar ook een dramatische liefdesgeschiedenis.

 

Lees hier alvast een fragment van Tunnel 29

 

 

Lezersreacties op Tunnel 29

‘Adembenemende non-fictie. Tunnel 29 is een buitengewoon knap geschreven, weergaloos boek van de buitencategorie.’

‘Zeer indrukwekkend.’

‘Geweldig boek, misschien wel mijn favoriet van dit jaar.’

‘Een verhaal, zo vlot geschreven, met adembenemende details. Met recht de meest spectaculaire ontsnapping uit Oost-Berlijn. Zie de verfilming voor me.’

‘Easily one of the best things I’ve read all year.’

 

In de media

Bespreking op boekenblog De leesclub van alles: ‘Bijzonder boeiend.’ 1 september 2021.

Tunnel 29 besproken in The Economist: ‘The remarkable tale of the tunnel under the Berlin Wall’, 7 augustus 2021.


"Captivating"

- The Economist

"A thrilling pageturner"

- The Guardian

"An audacious and compelling tale, told with narrative tension and novelistic drive, creating a fascinating portrayal of life in Berlin in the early days of the Wall."

- Observer

"A fantastic story, exceedingly well told... more gripping than a thriller."

- The Times

Over de auteur

Helena Merriman

Helena Merriman is journalist. Ze werkte jarenlang voor de BBC in diverse landen. Tegenwoordig woont en werkt ze in Londen.

Foto © Jon Holloway

Meer over deze auteur