ISBN:
9789460038365 (paperback)
Aantal pagina's:
168
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
20/03/2015

Het Mauritshuis toont het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. De heropening door koning Willem-Alexander was dan ook internationaal groot nieuws. Maar hoe wordt zo’n collectie meesterwerken, waaronder wereldberoemde stukken als Vermeers Meisje met de Parel en De Anatomische les van Rembrandt, eigenlijk gevormd en beheerd?

Hoe verwerf je een meesterwerk voor zo’n museum? Hoe krijg je het geld bij elkaar? Wat vergt het om het museum internationaal aan de top te houden en telkens met eindeloos geduld en precisie die stukken aan te kopen die een verrijking vormen voor de collectie en voor Nederland? Diplomatie, creativiteit, mensenkennis, timing, overtuigingskracht en geluk spelen allemaal een rol.

Frederik Duparc, die zeventien jaar directeur was van een van de mooiste musea ter wereld, met schilderijen van Vermeer, Rembrandt, Frans Hals, Hobbema, Ruisdael en Holbein, schitterende stukken die vaak ook een fascinerende geschiedenis hebben, neemt de lezer in dit boek mee achter de schermen van het Mauritshuis en in de wereld van de museale kunsthandel: het netwerk, de geldschieters, de kunsthistorici. Uit de doeken>/i> is geschreven met de gedrevenheid van een museumdirecteur die het leven boekstaaft van een huis met steeds nieuwe kamers.


"Zijn Uit de doeken leest als een thriller. Het opsporen voor ’zijn’ museum van schilderijen die in de collectie nog ontbreken, het onderhandelen, de eindeloze zoektocht naar voldoende fondsen, tegenwerking van overheden of kunsthandelaren, een wereld op zich openbaart zich. "

- De Telegraaf

Over de auteur

Frits Duparc

Frederik J. Duparc (1948) studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit van Leiden. Begonnen als conservator van het Mauritshuis, later werkzaam in de kunsthandel en musea in het buitenland, was hij van 1991 tot 2008 directeur van het Mauritshuis, verantwoordelijk voor de verwerving van ruim dertig meesterwerken en voor grote tentoonstellingen over onder anderen Vermeer, …

Meer over deze auteur