ISBN:
9789460038969 (paperback) 9789460037979 (ebook)
Aantal pagina's:
320
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
05/02/2015

André Simon Spoor, zoon van de beroemde generaal Spoor, die weer de zoon was van de internationaal vermaarde concertviolist André Spoor, was een legendarische journalist en dertien jaar lang hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Hij was ook de vader van vijf kinderen bij vier verschillende vrouwen. In het leven van zijn dochter Hendrickje speelde hij, veel meer dan haar bloedmooie, maar onevenwichtige moeder, een cruciale rol. Vader en dochter waren elkaars vertrouwelingen, zij vertelden elkaar alles. Zij vormden een uniek soort tweemansrepubliek, waarin ze vaak dezelfde smaak, idealen en opvattingen deelden.

In Vader en dochter schetst Hendrickje Spoor een openhartig, af en toe pijnlijk, maar bovenal ontwapenend menselijk portret van haar vader, haar familie, van een tijd, een generatie, een huwelijk, een gezin, een opvoeding. Het is een fascinerende schets van een uitgesproken liberaal, artistiek, intellectueel, kosmopolitisch milieu, waarin tal van bekende namen uit de Nederlandse culturele elite een rol spelen, een meeslepend verhaal van een leven dat zich afspeelt van Amsterdam, Leiden en Den Haag tot Washington, New York, Venetië, Wenen en Parijs.

Hendrickje Spoor beschrijft deze persoonlijke en toch universele geschiedenis, die getekend wordt door seks, drank, muziek en literatuur, met een
schitterende en liefdevolle pen.


Nieuws

Fotocollectie Vader en dochter van Hendrickje Spoor

Onderstaande foto’s behoren tot de privécollectie van Hendrickje Spoor. De geportretteerden spelen een rol in haar meeslepende nieuwe boek Vader en dochter.

Hendrickje als klein meisje met haar vader André Spoor

André Spoor en Julian De Blieck, de ouders van Hendrickje

André Spoor en Julian in New York

Hendrickje Spoor met haar broertje …

Lees dit bericht

"Fascinerend precies verslag van een schrijfster die terugkijkt op haar verhouding tot de man die vijftig jaar haar leven beheerste: haar vader, oud-NRC-hoofdredacteur André Spoor."

- Linda magazine

"'Het is een bijzonder boek geworden. Een eerlijk boek. Goed geschreven. Ontroerend.'"

- Adriaan van Dis

"'Vader en dochter is zowel egodocument als tijdsbeeld en het overtuigt in beide hoedanigheden. Daarom bleef het me tot einde boeien.' "

- Frits Abrahams in NRC
Leesfragment

Leesfragment Vader en dochter

Hoe mijn ouders elkaar precies hebben leren kennen, weet ik niet. Ik weet dat mijn vader en zijn moeder vlak na de oorlog in Den Haag mijn latere grootmoeder Willy op straat tegenkwamen en dat ze even met elkaar bleven praten omdat ze een gemeenschappelijke vriendin hadden. Pappa is dan twaalf jaar en diep onder …

Lees dit bericht

Over de auteur

Hendrickje Spoor

Hendrickje Spoor (1963) publiceerde verhalen en romans, waaronder De verweerde spiegel en Het leven bestaat niet, dat werd verfilmd als Diep. In 2015 verscheen Vader en dochter, een aangrijpend portret van de bijzondere verhouding tussen haar en haar vader, André Spoor. Ze woont en werkt in de Bourgogne.

Meer over deze auteur