ISBN:
9789463822893 (paperback)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans

Het onthutsende en nooit eerder vertelde verhaal over de collaboratie van het Amsterdamse trambedrijf.

De Amsterdamse tram deporteerde naar schatting 48.000 van de 77.000 Amsterdamse Joden naar de treinstations op weg naar de vernietigingskampen. Ze zijn vrijwel allemaal vermoord. Dit dramatische verhaal van de tram in dienst van de bezetter wordt voor het eerst verteld door filmer Willy Lindwer en schrijver Guus Luijters. Ze reisden samen door de stad in de authentieke tram die in de oorlogsjaren Joden afvoerde, onder wie Anne Frank en haar familie, om erachter te komen hoe het kon dat Amsterdam in ruim een jaar tijd zijn Joodse bevolking kwijtraakte.

De auteurs ontdekten 23 niet eerder gepubliceerde facturen die het trambedrijf aan de nazi’s stuurde. Ze laten het hele deportatieproces zien. De laatste generatie overlevenden vertelt over hun deportatie en de rol van de van de Amsterdamse Gemeentetram en het GVB. Verzamelplaatsen en tramhaltes waren de laatste locaties die Joden van hun stad zagen. Ze werden afgevoerd vanaf deze ‘schuldige plekken’ die niemand meer kent.


Lees hier alvast de voorpublicatie in Het Parool>


Over de auteur

Willy Lindwer

Willy Lindwer (1946) verwierf internationale bekendheid met zijn film De laatste zeven maanden van Anne Frank, die werd bekroond met een Emmy Award. Voor Kind van twee werelden kreeg hij een Gouden Kalf. Hij publiceerde diverse boeken.

Meer over deze auteur

Guus Luijters

Guus Luijters (1943) publiceerde romans, novellen, poëzie en het indrukwekkende In Memoriam. De gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942-1945

Meer over deze auteur