ISBN:
9789460037955 (paperback) 9789460039157 (ebook)
Aantal pagina's:
192
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
11/10/2014

Hoewel Nederland langzaam uit de tunnel van de crisis lijkt te kruipen, is het voorbij de uitgang nog geenzins licht. De versnipperde Nederlandse politiek houdt krampachtig vast aan bezuinigingen, omdat niemand diepgaande hervormingen durft voor te stellen. In dit boek legt econoom Itai Agur het falen van de overheid bloot. Hij laat zien waarom de oorzaken van de financiƫle crisis deels eigen makelij zijn: het Nederlandse beleid inzake de bankenwereld en de huizenmarkt behoort tot het meest lakse ter wereld. Tevens toont hij aan dat het welvarende Nederland lang niet zo egalitair is als gedacht: van de westerse landen is alleen in Amerika de ongelijkheid groter.

In Voorbij de heilige huisjes van de Nederlandse economie stelt Itai Agur ambitieuze hervormingen voor, die alle aspecten van het economische beleid raken en gericht zijn op groei, werk en de verdeling van de welvaart. Zijn analyses en voorstellen voor verandering zijn even logisch als eenvoudig. Agurs boek is een prikkelend en inspirerend manifest, een aanzet tot een werkelijk dynamisch en sociaal Nederland.


"Dit is de tijd om groot te denken; kleiner wordt het vanzelf wel. Mijn voorstellen hoeven niet allemaal te worden aangenomen, als ze maar discussie losmaken. Want als de crisis voorbij is en het herstel zet straks door, gaat iedereen weer op de oude voet verder. Dat zou zonde zijn."

- Itai Aigur in de Volkskrant, geinterviewd door Wilco Dekker

Over de auteur

Itai Agur

Itai Agur (1980) is econoom. Hij is werkzaam als externe consultant voor het Internationaal Monetair Fonds en heeft eerder gewerkt bij De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank. Zijn wetenschappelijke onderzoek werd in 2007 onderscheiden met de Young Economist Award van de European Economic Association.

Meer over deze auteur