ISBN:
9789460035302 (ebook) 9789460035135 (paperback)
Aantal pagina's:
240
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
08/09/2017

Shanghai, eind jaren dertig. In de nachtclubs van ‘het Parijs van het Oosten’ wordt er lustig op los gefeest. Onder invloed van de Fransen, de Britten en de Amerikanen is de stad uitgegroeid tot een vrijhaven waar zowel welgestelde kosmopolieten als armzalige verschoppelingen hun geluk komen beproeven. Terwijl Hitler in Europa bezig is aan zijn onstuitbare opmars wanen de rijke westerlingen in Shanghai zich onkwetsbaar. Totdat Japan zich in de strijd mengt en de eerste ‘verdorven blanke kolonialisten’ in gevangenkampen verdwijnen.  Dit lot treft ook de Nederlandse familie Hennus.

Intussen is er dankzij de inspanningen van een kleine groep mensen een vluchtroute voor Joden in het leven geroepen tussen Europa en Shanghai. Zo overleven duizenden Europese vluchtelingen de oorlog aan de andere kant van de wereld, waar zij in hun armoedige getto een nog kwader lot ontlopen.

Het voor velen onbekende verhaal van de Joden die in China aan de holocaust ontkwamen is door journalist en Azië-kenner Joan Veldkamp op meesterlijke wijze opgetekend aan de hand van de verhalen van Peter Engler en Guenter Cohn, twee Joodse jongens die ondanks alle armoede, zorgen en dreiging een onvergetelijke jeugd beleven in de nauwe steegjes van Shanghai vrienden voor het leven worden.

Vrijhaven Shanghai is een wervelend non-fictieboek waarin wereldgeschiedenis en persoonlijke geschiedenis op meeslepende wijze met elkaar worden verboden.

Bekijk HIER de uitzending van Tijd voor Max waarin Joan Veldkamp over haar boek praat

 


"Joan Veldkamp weet de sfeer in die stad aan het eind van de jaren dertig evocatief op te roepen. "

- Elsevier

Over de auteur

Joan Veldkamp

Joan Veldkamp (1965) is politicoloog, Azië-specialist en journalist. Van 2005 tot 2012 was ze correspondent in Japan en China en werkte ze onder andere voor de Volkskrant, Elsevier en NOS Radio.

Meer over deze auteur