ISBN:
9789463823197 (ebook) 9789463822862 (paperback)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans

Nederland ziet zichzelf graag als een modern en vooruitstrevend land. Maar de verhouding tussen vrouwen en mannen ligt hier beduidend anders dan in andere westerse landen. Zo zijn Nederlandse vrouwen vaak hoger opgeleid dan mannen, maar werken ze massaal parttime. Dat maakt ze financieel afhankelijker van hun partners dan vrouwen in de rest van Europa.

Op grond daarvan worden ze nogal eens weggezet als verwende deeltijdprinsesjes, maar het systeem werkt bepaald niet mee, zo merkte de Zweedse journaliste Charlotte Boström toen ze vanwege de liefde in Nederland kwam wonen. Waarom doe je bij ons belastingaangifte als gezin en niet als individu? Waarom is het ouderschapsverlof voor mannen zo verschrikkelijk minimaal? Waarom krijg je bij zorgverlof maar een deel van je loon uitbetaald?

In Zweden werken vrouwen graag fulltime en zijn ze financieel onafhankelijk. Met de blik van een nieuwsgierige en verwonderde buitenstaander laat Boström op vaak humoristische wijze zien dat heel Nederland er, ondanks plannen voor gratis kinderopvang, wel op lijkt ingericht om ongelijke verhoudingen in stand te houden. Hoe moeilijk zou het zijn om dat te veranderen? En willen Nederlanders dat eigenlijk wel?

 

In de media:

Luister ook naar de podcast Walhalla, waarin Charlotte Boström in gesprek gaat met Sander Schimmelpenninck over sociale verschillen tussen Nederland en Zweden>


"Het is – zelfs na het lezen van andere boeken over soortgelijke kwesties, een boek dat je wakker schudt. Zelfs als vrouw."

- Het Parool

"Boström prikt overtuigend het Nederlandse én Zweedse zelfbeeld door, en benadert emancipatie zoals het zou moeten: als een economisch vraagstuk."

- Sander Schimmelpenninck

"Waarom scoort Nederland zo slecht als het gaat om vrouwenemancipatie? Charlotte Boström levert een razend interessante bijdrage aan dit debat en biedt daarmee veel stof tot nadenken."

- Els Kloek, historica en initiatiefneemster van het veelgeprezen Vrouwenlexicon/1001 Vrouwen

"Een pittig en goed gedocumenteerd betoog tegen een systeem dat vrouwen nog steeds financieel kwetsbaar houdt."

- Genoeg

Over de auteur

Charlotte Boström

Charlotte Boström (1986) was politiek redacteur in Zweden. Inmiddels woont ze acht jaar in Nederland en schrijft ze over geld en gendergelijkheid voor onder meer het fd, nrc en Vrij Nederland.

Foto @Chris van Houts

Meer over deze auteur