ISBN:
9789460038181 (paperback) 9789460038570 (ebook)
Aantal pagina's:
304
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
20/03/2018

Op welke manier bepaalt ons geheugen hoe we naar onszelf en naar de wereld kijken? In deze Noorse bestseller wordt de werking van het ‘zeepaardje’, het kleine deel van onze hersenen dat de regie voert over onze herinneringen ontrafeld. Dat zeepaardje is misschien wel het meest intrigerende stukje van ons brein. Waarom wist het zoveel gebeurtenissen uit ons geheugen? Waarom kloppen veel van onze herinneringen niet helemaal? Het geheugen stimuleert, fantaseert, zet ons op het verkeerde been, geeft ons romantische gevoelens, is even ongrijpbaar als onweerstaanbaar. Aan het geheugen valt niet te
ontkomen: we worden telkens opnieuw geconfronteerd met onze diepliggende herinneringen, door geur, smaak of geluid. We kunnen ook niet zonder: een van onze grootste angsten is geheugenverlies.

In dit unieke, diepgravende en tegelijk lichtvoetige boek duiken de zussen Hilde en Ylva Østby in de geschiedenis van de wetenschap en spreken ze met hersenspecialisten en mensen met een uitzonderlijk geheugen, zoals schakers, taxichauffeurs en acteurs. Wat heeft de werking van het geheugen te maken met de aanslag op het eiland Utøya? En waarom sturen de zussen midden in de winter duikers naar de dieptes van de fjord van Oslo?
 Zoeken naar zeepaardjes is een zeldzame combinatie van wetenschappelijke expertise en literair talent. Een onvergetelijk boek.

Een fragment uit Zoeken naar zeepaardjes leest u hier.

 

In de media: 

Recensie in Reformatorisch Dagblad: ‘Het mysterieuze geheugen‘, 9 juli 2018.

Zoeken naar zeepaardjes als zomertip op Nemo Kennislink, 2 juli 2018.

Recensie: ‘De beste wetenschapsboeken’, in New Scientist, 26 april 2018 (via Blendle).

Recensie: ‘Mee op avontuur in de hippocampus‘, op Bol.com Lees Magazine, 25 april 2018.

 


"Prettig leesbare boek [...] vol met zulke fascinerende ontdekkingen over het geheugen."

- Psychologie Magazine

"Leest vlot weg […] Met name die reportage-elementen maken het tot een erg vermakelijk boek wat zeker een aanrader is."

- NEMO Kennislink

"Een vlot leesbaar boek [dat] een fascinerend beeld geeft van de werking van het geheugen."

- Reformatorisch Dagblad

Over de auteur

Hilde en Ylva Østby

Ylva Østby is aan de universiteit van Oslo gepromoveerd in de neuropsychologie. Ze is een vooraanstaand expert op het gebied van geheugenonderzoek.
Hilde Østby is schrijver en journalist. Ze debuteerde in 2013 als schrijver met de goed ontvangen roman Lexicon van het verlangen.

Meer over deze auteur