Nieuws

Fasseurs biografie Gerbrandy op short list Libris Geschiedenis Prijs!

  • 12 september 2015
  • 0m

Eigen meester, niemands knecht, de biografie die Cees Fasseur schreef van Pieter Sjoerds Gerbrandy, minister-president in oorlogstijd, staat op de short list van de Libris Geschiedenis Prijs 2015.

Luister hieronder naar een van de beroemde toespraken voor Radio Oranje van minister-president Gerbrandy die hij hiel op 6 oktober 1944 over de Spoorwegstaking:

De bevrijdingstoespraak van Gerbrandy op 5 mei 1945:

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro.

Over het genomineerde Eigen meester, niemands knecht:

De geboren Fries en gereformeerde boerenzoon Pieter Sjoerds Gerbrandy (1885-1961) was minister-president in de moeilijkste periode van de Nederlandse geschiedenis, van 1940 tot 1945. Als hoofd van het kabinet in ballingschap in Londen weigerde hij zich neer te leggen bij de gedachte dat Nederland verslagen zou zijn.

In talloze toespraken voor Radio Oranje spoorde hij zijn landgenoten in bezet gebied aan moed te houden. Hij regeerde zonder parlement, maar mét koningin Wilhelmina, die door haar vernieuwingsdrift in conflict kwam met de koppige Gerbrandy. Het was niet gemakkelijk om met hem samen te werken: hij was een weinig tactvolle, tegendraadse figuur. Niettemin genoot hij grote populariteit; hij werd beschouwd als het icoon van de
Tweede Wereldoorlog, zoals Churchill in Engeland. Zijn borstbeeld siert daarom tezamen met dat van Wilhelmina de ingang van het Tweede Kamergebouw als blijvende herinnering aan de oorlogsjaren.

 


Nieuws

Blader door onze voorjaarsaanbieding 2024

Onze voorjaarsaanbieding is binnen en hij is weer gevuld met prachtige non-fictietitels voor komend seizoen.

In Het raadsel Rutte werpen politiek journalisten Ron Fresen en Wilma Borgman een nieuwe blik op de binnenkant van de langstzittende premier van Nederland, Carel van Schaik en Kai Michel analyseren in Lessen van de oermens hoe de mens …

Lees verder