Nieuws

Hoe verwerf je een meesterwerk?

  • 19 maart 2015
  • 0m

Dit consciëntieus geschreven boek doet volop recht aan de beteke­nis voor ons cultureel erfgoed van het onlangs na verbouwing heropende Mauritshuis.’ NRC

Het Mauritshuis toont het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. De heropening door koning Willem-Alexander was dan ook internationaal groot nieuws. Maar hoe wordt zo’n collectie meesterwerken, waaronder wereldberoemde stukken als Vermeers Meisje met de Parel en De Anatomische les van Rembrandt, eigenlijk gevormd en beheerd?

Hoe verwerf je een meesterwerk voor zo’n museum? Hoe krijg je het geld bij elkaar? Wat vergt het om het museum internationaal aan de top te houden en telkens met eindeloos geduld en precisie die stukken aan te kopen die een verrijking vormen voor de collectie en voor Nederland? Diplomatie, creativiteit, mensenkennis, timing, overtuigingskracht en geluk spelen allemaal een rol.

Frits Duparc, die zeventien jaar directeur was van een van de mooiste musea ter wereld, met schilderijen van Vermeer, Rembrandt, Frans Hals, Hobbema, Ruisdael en Holbein, schitterende stukken die vaak ook een fascinerende geschiedenis hebben, neemt de lezer in dit boek mee achter de schermen van het Mauritshuis en in de wereld van de museale kunsthandel: het netwerk, de geldschieters, de kunsthistorici. Uit de doeken is geschreven met de gedrevenheid van een museumdirecteur die het leven boekstaaft van een huis met steeds nieuwe kamers.