Nieuws

Koloniën van Weldadigheid nu UNESCO Werelderfgoed

  • 27 juli 2021
  • 0m

Op 26 juli heeft het Werelderfgoedcomité van Unesco de Koloniën van Weldadigheid op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Nederland diende de nominatie samen met België in. Het gaat in Nederland om de drie koloniën Veenhuizen, Frederiksoord en Wilhelminaoord. In Vlaanderen gaat het om de Wortel-Kolonie. Lees meer>

Vanaf 1818 stichtte de Maatschappij van Weldadigheid kolonies in onontgonnen gebieden in het toenmalige Nederlandse Koninkrijk. Ze werden ook wel ‘pauperkolonies’ genoemd. Het doel was om de armen in de steden betere vooruitzichten te geven door ze werk op het platteland aan te bieden en zelfvoorzienend te maken. De Koloniën van Weldadigheid waren een sociaal experiment, dat door middel van structuur, dwang en tucht de samenleving wilde verbeteren. Bij Balans verschenen twee boeken over de geschiedenis van de koloniën, vanuit verschillende invalshoeken:

 

Het pauperparadijs

Suzanna Jansen schreef Het pauperparadijs,  waarin ze vijf generaties van haar familie volgt: van de goedbedoelde heropvoedingsgestichten in Veenhuizen tot het wonen-onder-toezicht in de twintigste eeuw. De familiegeschiedenis werd een ongekend succes en de auteur blijft nieuwe vormen vinden om het verhaal te vertellen. Na een muziektheatervoorstelling is er nu ook een theatrale audiotour in Veenhuizen.

 

De kolonieman

Historicus Angelie Sens schreef de biografie van Johannes van den Bosch De koloniemanoprichter van Maatschappij van Weldadigheid. In deze biografie vertelt Sens het verhaal van de fascinerende figuur Van den Bosch en belicht ze de geschiedenis van een tijdperk op het kantelpunt naar de moderne samenleving.  Het boek bereikte de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs.