Nieuws

Nieuw blog van Willem Meiners: Hollands bloed van Washington tot Hollywood

  • 1 april 2019
  • 1m

Willem Meiners woont sinds 1991 in Amerika. Hij bereisde alle 50 staten en ontdekte dat Amerika op dit moment Nederlandser is dan ooit tevoren. In De Dutch Touch vertelt hij het onwaarschijnlijke en grotendeels onbekende succesverhaal van Nederland in Amerika. Geen geschiedenisboek of feitenverhandeling, maar met humor en kennis van zaken neemt Meiners ons mee door een nieuwe ontdekking van Amerika. Of Nederland. Het is maar hoe u het bekijkt…

Grace Kelly was een spruit van de Hollandse families De Vlieger, Goverts, Harmensen en Van Sintern. Kelsey Grammer is een loot aan de stamboom van de families Brinkerhoff, Hoogland, Wyckoff, Van Ness, Van Horn, Van Montfort en Melick. En George Bush stamt, net als zijn vader, af van de dames en heren Beekman, Loper, Hardenberg, Vanderburgh, Melyn, Van Slechtenhorst, De Boogh en Albertsen.

Hoe kan dat?

Waarom weten we dat niet? Waarom kennen we wel de naam Betty Ford, maar niet die van haar grootouders Bloemer? Wel haar man Jerry Ford, maar niet diens afkomst: Van Kleeck, Ter Bosch, Buys, Lubbertse? Amerika had vroeger een president Ulysses Grant, maar wist niet dat hij oorspronkelijk via de familie Lannooy uit Leiden kwam. Er was een president Harding, naar wie radioman Lex Harding zich noemde. Maar over diens oma Van Kirk, voorheen Kerck, heeft niemand het. Hij was familie van Dutch van Kirk, die de atoombom op Hirosjima liet vallen samen met mede-Hollander Paul Tibbets, de piloot.

Hoe kunnen deze Nederlandse wortels zo onbekend zijn? Antwoord: Hollandse emigranten integreerden sneller dan zowat elke andere bevolkingsgroep. Als ze Timmerman heetten, veranderden ze dat in Carpenter. Kroes werd Cruise, Kuiper werd Cooper. Trouwde een Nederlandse vrouw met een buitenlander, dan nam ze zijn achternaam aan en gaf die ook aan haar kinderen. De Hollanders die Amerika bouwden, deden wat Ieren en Italianen niet deden: ze werden onmiddellijk Amerikanen.

Daarom is Amerika oranje. Very oranje.