Johan Cruyff voetbalde zoals Hollanders land buitmaakten op de zee. Hoefde hij niet eens over na te denken. Je maakt het veld groot als je de bal hebt, klein als je het verdedigt. Je laat verdedigers aanvallen, en andersom. Je zet spelers in waar de tegenstander ze niet verwacht en er is altijd iemand aanspeelbaar. Zo vocht Holland al duizend jaar tegen de zee en de grote rivieren. Wind, water, gras. Het platste land met de grootste hemelkoepel ter wereld. Daardoor kijken Hollanders anders naar de ruimte om zich heen. De helft van het land ligt onder de zeespiegel en Schiphol ligt op de bodem van een meer.
In Amerika kenden ze Cruyff. Hij speelde drie jaar in Los Angeles en Washington en zorgde ervoor dat de kleinere Amerikaanse sportteams zich afvroegen hoe die Hollanders dat toch doen? Minder kapitaal, minder topspelers, en toch WK-finales halen? Dus begonnen ze het Hollandse concept van totaalvoetbal toe te passen op honkbal. Brad Pitt maakte er een film over: Moneyball. Daarna volgde American football en underdog Philadelphia won prompt de Superbowl.
Zoals je Nederland niet los kunt zien van de strijd tegen het water, zo valt Amerika niet te begrijpen zonder dat je Nederland begrijpt. Het land is ingericht door Hollanders. Amerikanen beseffen dit telkens wanneer ze iemand nodig hebben om een heidens karwei te klaren.
In 2026 organiseert Amerika het WK voetbal. De Amerikaanse voetbalbond benoemde prompt een nieuwe directeur: Earnie Stewart, Amerikaanse zoon van Annemiek van Brummelen uit Veghel, ex-VVV, ex-NAC, ex-Willem II en ex-AZ. Zijn held: Johan Cruyff.
Amerika is oranje. Very oranje.
Willem Meiners woont sinds 1991 in Amerika. Hij bereisde alle 50 staten en ontdekte dat Amerika op dit moment Nederlandser is dan ooit tevoren. In De Dutch Touch vertelt hij het onwaarschijnlijke en grotendeels onbekende succesverhaal van Nederland in Amerika. Geen geschiedenisboek of feitenverhandeling, maar met humor en kennis van zaken neemt Meiners ons mee door een nieuwe ontdekking van Amerika. Of Nederland. Het is maar hoe je het bekijkt…