Nieuws

Summer read: Rivierenland. Nederland van Aa tot Waal

  • 31 juli 2018
  • 1m

Dit schitterend geïllustreerde en vormgegeven boek vertelt het verhaal van samenleven met de rivieren, van strijd, van overwinningen en nederlagen, van profijt en angst en van een geleidelijk gegroeid begrip voor de immense betekenis van het water voor ons leven en onze welvaart.

‘Met dit boek wil je langs de rivieren op ontdekkingsreis.’ – NRC Handelsblad

‘Kleurrijk uitgegeven portret van Nederland.’ – Trouw

‘Waardevol en zeer toegankelijke boek […] dat voor iedere Nederlander – en zeker degene die in het rivierengebied wonen – is bestemd.’ – Leestafel

Fragment en foto’s uit Rivierenland van Sunny Jansen en Martin van Lokven

Het Nederland zoals wij dat nu kennen, óns Nederland, is door onze voorouders gewonnen op de rivieren en de zee. Angst en strijd, profijt en schade, wonen en werken, natuur en ontspanning, waterveiligheid en economische belangen. Zomaar een greep uit de vele woorden die de essentie van onze relatie met de rivieren schetst. De rivier als vriend en de rivier als vijand. De alom aanwezige rivier. Een blauwe lijn die als een rode draad door de tijd stroomt, dwars door of juist parallel aan de Nederlandse geschiedenis.
Ons land, maar ook ons handelen, alles staat bewust of onbewust onder invloed van het leven met de rivieren. Rivieren bepalen waar we kunnen wonen en wat er in de bodem wil groeien. Hoe het land eruitziet en hoe we het kunnen gebruiken. Nederland is zo vervlochten met het vele water, dat ‘polderen’ en ‘indammen’ werkwoorden werden en de Nederlandse waterwerken zich ontwikkelden tot een exportproduct. Dat kan ook bijna niet anders: het grondgebied van Nederland bestaat voor een derde uit water: sloten, beken, grachten, meren, kanalen en de rivieren die vanuit Europa door de Nederlandse delta naar zee stromen. Geen enkel land heeft zoveel water als Nederland.
Rivierenland is het even bijzondere als meeslepende verhaal van ons waterland.

Hier bekijkt u alvast een aantal foto’s uit Rivierland:

 

De Lek bij Nieuwegein.

 

In het midden van de negentiende eeuw voeren er ongeveer veertig Berkelzompen op de Berkel.

 

IJsvorming in rivier de Aa. 

 

De Amstel met de Magere Brug tijdens het jaarlijkse Amsterdam Light Festival.

 

Bunkers en boterbloemen langs de Lek bij Culemborg.

 

De oudste openbare wandelplaats van Nederland, De Worp bij Deventer, staat regelmatig onder water. 

 

Langs de meeste rivieren is de ijsvogel te zien, zo ook langs de Berkel. 

 

Rotterdam staat in de top tien van grootste havensteden van de wereld. 

 

Vee in de Alblasserwaard. 

Foto’s: © Martin van Lokven