Nieuws

Theaterspektakel ‘Het pauperparadijs’

  • 2 juni 2016
  • 1m

Op zaterdag 18 juni gaat theaterspektakel ‘Het Pauperparadijs’ in première, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Suzanna Jansen en geschreven en geregisseerd door Tom de Ket (o.a. ‘De Verleiders’ en ‘de Drentse Bluesopera’). In de hoofdrollen onder meer Dragan Bakema, Paul Kooij en Steyn de Leeuwe. Met veertig voorstellingen en plek voor duizend bezoekers per avond is ‘Het Pauperparadijs’ een van de grootste theaterproducties van komende zomer. Op dit moment zijn er al meer dan 15.000 kaarten verkocht.

‘Het Pauperparadijs’ vertelt een van de meest dramatische, verborgen geschiedenissen van Nederland. Na de oorlogen van Napoleon wilde generaal Johannes van den Bosch in 1818 de immense armoede oplossen met een grootschalig heropvoedingsexperiment. Met steun van Koning Willem I werden de paupers en wezen uit het hele land verplaatst naar de gestichten in Veenhuizen. Wat begon als een bevlogen plan om de onderklasse te verheffen, veranderde al snel in een nachtmerrie. De meeste mensen zaten jaren vast in zijn Maatschappij van Weldadigheid en kwamen nauwelijks nog weg. Dit lot hebben zo’n 100.000 mensen ondergaan; ruim 1 miljoen Nederlanders zijn nazaten van deze paupers.

Het Pauperparadijs vertelt het verhaal van twee van die paupers: Teunis en Cato. Teunis, een jonge Amsterdamse wees, wordt gedeporteerd naar Veenhuizen. Daar wordt hij verliefd op bewakersdochter Cato. Hun verboden liefde ontmoet veel tegenwerking, uiteindelijk proberen ze Veenhuizen te ontvluchten. Het Pauperparadijs is een uiterst actuele voorstelling vol parallellen met onze tijd. De locatie, het voormalige Tweede Gesticht waar nu het Nationaal Gevangenismuseum huist, draagt bij aan de speciale sfeer. De muziek wordt verzorgd door Lavalu, het decorontwerp is in handen van Michiel Voet.

 

PAUPERHOTEL

Collectie Veenhuizen (een initiatief van KETTER&Co) en hotel Bitter & Zoet organiseren het Pauperhotel. Overnachten bij Veenhuizers zelf; in schuurtjes, stallen, op het land of in de tuin. Collectie Veenhuizen richt de kamers in en zorgt voor de pauperervaring. Een overnachting in het Pauperhotel zet aan het denken, daagt ideeën over luxe uit en kan onverwachts avontuurlijk zijn. Aansluitend aan het ontbijt zijn er Pauperdialogen. Deze gesprekken worden theatraal ingeleid, onder leiding van Tom de Ket. De dialogen worden begeleid door ontwerpers of kunstenaars. Doel is om samen verder te praten over inclusiviteit in de huidige samenleving, een reflectief gesprek over de voorstelling, maar ook met een heldere vertaling naar het nu.

 

HET PAUPERPARADIJS

15 juni t/m 7 augustus 2016, aanvang 19:30 uur (matinee 14.30 uur)

Gevangenismuseum | Oude Gracht 1 | Veenhuizen | Drenthe

TICKETS

3e rang: 30 euro | 2e rang: 45 euro | 1e rang: 55 euro. T: 0900 92 03 | W: www.hetpauperparadijs.nl

 

PARTNERS

Het Pauperparadijs wordt mede mogelijk gemaakt door het Gevangenismuseum, Blockbusterfonds, de BankGiroLoterij, het VSBfonds, Stichting Beringer Hazewinkel, Gemeente Noorderveld, provincie Drenthe, Stichting Woudsend en Fonds Podiumkunsten.

 

TRAILER


Leesfragment

Fragment en foto’s ‘Rivierenland’

Fragment en foto’s uit Rivierenland van Sunny Jansen en Martin van Lokven Het Nederland zoals wij dat nu kennen, óns Nederland, is door onze voorouders gewonnen op de rivieren en de zee. Angst en strijd, profijt en schade, wonen en werken, natuur en ontspanning, waterveiligheid en economische belangen. Zomaar een greep uit de vele woorden …

Lees verder